Вдъхновяващи кампании, в които звездата е потребителското съдържание

Вдъхновяващи кампании, в които звездата е потребителското съдържание

31 май 2018 Рі.

Една от най-големите трудности на съвременния маркетинг е създаването на съдържание, което да бъде достатъчно ангажиращо и близко до публиките. Това понякога означава преглеждане и подбор на стотици и дори хиляди изображения всеки месец.

 

Но вместо отделяне на значително количество време и пари за сътворяването на съвършените маркетинг визии, си струва да се обърне внимание на богатството от снимки и видеоклипове, които потребителите постоянно създават и споделят онлайн.

 

 

Ако се замислите, ще осъзнаете, че потребителите наистина действат прозрачно, улавяйки преживяванията си с брандовете – точно това, което маркетолозите неуморно се опитват да пресъздадат. Обемът и автентичността на потребителското съдържание сами по себе си винаги ще превъзхождат съдържанието, създадено от бранда, в което се инвестират огромни средства, невинаги отговарящи на възвръщаемостта.

 

Водещите маркетолози днес са осъзнали, че за създаването на неподправени и завладяващи преживявания е необходимо оптимизиране на потребителско съдържание, с което се изгражда богата библиотека от неповторими визии, помагащи за персонализирането спрямо публиката.

 

Следват няколко примера за това как брандовете използват най-подходящото съдържание от социалните мрежи, за да го използват като част от козовете на своя бранд.


Virgin Holidays подобрява ефекта на своите реклами с хаштага #SeizeTheHoliday

 

Макар че водещите рекламни кампании често идват от ръцете на агенции, понякога клиентите могат да са най-добрите рекламисти.

 

През 2016 г. Virgin Holidays е ребрандирана с началото на кампанията “#SeizeTheHoliday”. За нея е взето решението да се използва съдържание, публикувано от клиентите по време на ваканция, вместо да бъдат наети скъпоструващи рекламни услуги.

 

 

„Искахме да се разграничим от използването на известни личности и покажем автентично участие на хора, които са на почивка“, казва Клер Кронин, бившият маркетинг вицепрезидент на Virgin Holidays.

 

Потребителите са поканени да споделят своите приключения, използвайки хаштага #SeizeTheHoliday, а от компанията искат разрешение да включат клиентското съдържание във видеоклипове и дигитални билборди на територията на Великобритания.

 

Освен че печели наградата „Кампания на годината“ от Седмицата на маркетинга, Virgin Holidays повишава онлайн резервациите си с 260%.

 

Потребителски изображения и интерактивна карта в уебсайта на Busabout

 

Уебсайтът е виртуалната витрина на един бранд, тоест, вашият шанс да направите добро първо впечатление, за да спечелите клиенти. Използването на изображения, създадени от потребители, е нагледно доказателство за ползите от услугите. То помага както за изграждането на доверие у клиентите, така и за тяхната по-висока онлайн ангажираност.

 

В тази посока са действията на туристическата компания Busabout, която обновява уебсайта си така, че 99% от съдържанието в него представлява изображения, създадени от потребители.

 

 

„Желанието ни беше да вдъхновим потенциални пътешественици, показвайки им колко обогатяващи са преживяванията: от класическите европейски забележителности и скрити съкровища до социалната атмосфера, характерна за Busabout“ – казва Дънкан Робъртсън, управляващ директор на компанията.

 

А за да направя онлайн престоя на клиентите още по-интригуващ, компанията създава интерактивна карта с най-доброто съдържание, което клиентите публикуват в социалните мрежи, в реално време. По този начин посетителите на сайта могат да преглеждат дестинациите на Busabout, за да изберат потенциално място за своите приключения.

 

С тази своя кампания Busabout повишава средно прекараното време на посещение в сайта с 39%, а резервациите, направени във Великобритания – с 9%.

 

Състезанието #EyeWanderWin на Expedia създава библиотека с висококачествени изображения

 

Игрите са чудесен начин да ангажирате и възнаградите клиентите си, междувременно стимулирайки ги да създават повече съдържание от типа, който вие предпочитате да бъде публикуван относно бранда.

 

Expedia Сингапур открива състезанието #EyeWanderWin, в което потребителите публикуват най-добрите си снимки от пътешествия, за да спечелят пътуване до тайна дестинация.

 

 

По време на триседмичното състезание Expedia представя снимките на участниците в сайта и блога за пътешествия. В края на състезанието броят на потребителските снимки достига 4,350, а с тях трафикът към блога е увеличен с 34%.

 

Tito’s и социалните мрежи като кратък път за поръчки

 

Социалните мрежи вече са място не само за диалог, но и търговия. Автентичното съдържание в социалните мрежи (по-точно снимки и видео) може да е влиятелен начин за показване на продуктите в реални ситуации пред клиентите.

 

Tito’s е марка ръчно изработена водка, която е една от най-бързо развиващите се алкохолни брандове в САЩ. Една от дейностите ѝ е свързана с подкрепа на животни, като приходите от мърчандайз продуктите от каузата Vodka For Dog People се даряват за местни и национални приюти за животни.

 

За да представи доказателство за своите онлайн клиенти, Tito’s включва интерактивни карусел постове със снимки на потребители в своите страници за електронна търговия. Към изображенията на кучета е предоставен линк, с който може да бъде поръчан продуктът от съответнота снимка.

 

Amazfit увеличава рейтингът на отваряне (CTR) на имейлите чрез изображения на потребители

 

Имейлите са успешен маркетинг инструмент за вдъхновяване на потребители, които вече са клиенти на една марка, да направят нова поръчка. А за да бъдат имейлите свежи и персонализирани, може да бъдат обогатени с автентично визуално съдържание.

 

 

Брандът за смарт часовници и фитнес тракери Amazfit поставя потребителски истории на предна линия в своята маркетинг стратегия. Компанията интегрира приставки за потребителски изображения в почти всеки изпратен от нея имейл, представяйки най-новото социално съдържание, създадени от клиентите си. Същевременно Amazfit приканва аудиторията си да публикува свое съдържание онлайн, като в замяна предлага отстъпки и награди.

 

VisitScotland отваря първата Instagram туристическа агенция

 

Търсейки начин да накара милениалите сред лондончани да посетят Шотландия, Националнита туристическа организация на Шотландия – VisistScotland, ражда идеята да създаде първата в света Instagram агенция.

 

 

В нея потенциалните пътешественици са посрещани от дигитални екрани, разположени на площта от пода до тавана. На тях се показват изображения от Instagram, публикувани от хора по време на техния престой в Шотландия. Посетителите имат възможността да изберат изображенията, които им харесват най-много, и да ги използват, за да планират своя шотландски маршрут.

 

По този начин разчупването на традициите помага на агенцията да увеличи популярността си сред лондонското поколение милениали, повишавайки нощувките им в Шотландия с 34%. Освен това, VisitScotland успява да увеличи последователите си в Instagram с 23%.

Megan DeGruttola, Social Media Today
« Обратно