4 урока, които маркетолозите могат да научат от Tinder

4 урока, които маркетолозите могат да научат от Tinder

18 май 2018 Рі.

Плъзването наляво и надясно за много хора е достатъчно в наши дни, за да си осигурят среща. Става въпрос, разбира се, за тези, които използват приложението за запознанства Tinder.

 

То е същински културен феномен със своите 50 милиона потребители и 1.7 милиарда преглеждания на профили дневно. Трудно е за вярване, но средностатистическият потребител на Tinder прекарва 77 минути от всяко денонощие в отмятане на профили.

 

Освен че Tinder революционализира запознанствата, приложението може да научи брандовете на някои уроци за това как да ангажират и изкушават потребителите с кампании.


1. Опростяване

 

Ако харесвате това, което виждате, плъзнете надясно, а в противен случай – наляво. Едва ли би могло да бъде по-простичко от това. Лекотата и достъпността на Tinder го прави част от ежедневието на своите потребители. Днес те преглеждат профили по време на рекламните паузи по телевизията, докато чакат на опашка в магазина, на път към работа и т.н. Според скорошен материал на CNN потребителите от 140 страни по света генерират 22 милиона съответствия в избора помежду си.

 

Урокът за маркетолози: малкото е повече. Редица брандове развиват сложни, персонализирани и гео таргетирани кампании, в които обръщат внимание върху всяка подробност от идентичността си. Изследване на Harvard Business Review отпреди няколко години сочи, че за много потребители увеличаващото се количество от маркетингови съобщения не е полезно, а натоварващо.

 

 

Вместо да привлекат потребители, маркетолозите ги отблъскват с неподходящи послания“, гласи заключението от проучването. Какъв тогава е най-добрият начин, по който да достигнете до аудитория? Бъдете директни, прозрачни и искрени в кампанията си.

 

2. Пресъздайте вече познатото

 

Критиците обвиняват Tinder, че е повърхностен и плитък, тъй като изборите, които правят потребителите, се основават на няколко снимки. Но как това е по-различно от преценката, когато сте в бар? Виждате някого, който буди любопитството ви (най-вече заради външния си вид), приближавате човека и го заговаряте.

 


 

Тази линия на поведение е същата, независимо дали се случва във физическа, или онлайн среда. Познанството е ключът към потребителския процес. Независимо дали става въпрос за бранд или преживяване, хората се насочват към това, което вече им е известно. Tinder не претендира да бъде нещо ново, а просто дигитализира и опростява вече съществуващ процес.

 

Урокът за маркетолози: Великите идеи невинаги се различават драстично от това, което вече съществува. Понякога всичко, от което се нуждаете, е свеж подход към стара идея – на това се длъжи успехът на компании като Seamless, Uber, Amazon. Придържайте се към това, което вие и вашите потребители вече знаете. Нововъведения се комбинират най-добре с традиции.

 

3. Маркетинг като игра

 

Някои казват, че използването на игрови елементи за увеличаване на продажбите е трудно за интегриране или вече не се използва. Трудно е обаче да се спори с 50 милиона активни потребители на Tinder месечно. В основата си това всъщност е пристрастяваща игра, маскирана като приложение за запознанства.

 

Както казва Мат Калдерон, вицепрезидент в LaunchSquad, „Игровите елементи са ефективен начин брандовете да се влеят в потребителското поведение, което милениалите вече са демонстрирали, че желаят.“

 

 

Не е учудващо, че проучване от 2014 г. на Bagdeville, водещ доставчик на игри, показва ръст от 140% във времето, прекарано от потребители в сайтове, интегрирали игрови механизми в своите предложения.

 

Урокът за маркетолози: Следвайте успешната рецепта за елементите на игри (привлечи, ангажирай, задръж) и се харесай заради забавлението. Обмислете активизирането на онлайн и мобилни активности. Игровите механизми могат да приемат много форми: задачи, чието изпълнение се награждава с точки и значки, състезания с други потребители или просто добавяне на подобни елементи за по-приятно потребителстко преживяване.

 

Бен Фостър, главен вицепрезидент по дигиталните стратегии в Ketchum, казва: „Целта при използването на игри е да се предизвика участие (…), при което на първо място е поставен човека, а след него – бранда.“

 

4. Бранд за една нощ или нещо повече

 

Умишлено или не, Tinder си е спечелил титлата за основоположник на приложенията за запознанства, който допринася за промискуитета на по-младите милениали в дигиталната епоха. Предлагайки лесно разрешение за нещо, което винаги ще се търси, Tinder периодично обслужва взаимносвързани процеси под формата на размяна – с плъзгането на изображенията по екрана потребителите задоволяват краткосрочните си потребности.

 


 

Урокът за маркетолози: Изграждането на емоционална връзка с потребителите е нещо чудесно, но тя понякога не е това, което те търсят. Числата го доказват – през 2014 г. анкета на Nielsen сочи, че 78% от потребителите не остават верни на определен бранд.

 

В дигиталния свят достъпността, удобството и ползата са водещи решения. Очевидно е, че процесите на размяна като част от потребителското преживяване са печеливш ход. Вероятно затова емоционалната връзка между един бранд и неговия потребител не е от такова значение, както се е смятало преди.

 

Това отбелязва и Нийл Дейвидсън, управляващ партньор в HeyHuman, казвайки: „Една от истините за любовта към бранда е, че не можеш да накараш някого да те обича, затова понякога флиртът е по-добрата опция.“

 

Не се знае колко дълго ще продължи тенденцията, която наблюдаваме в Tinder, но в краткосрочен план приложението е проправило път към ангажиране на потребителите. Ако сте маркетолози, си струва да вземете предвид Tinder и разберете тайните му. Затова дайте плъзване вдясно на тези 4 урока – може да не си уредите среща в събота вечер, но ще постигнете нещо дори по-добро: по-развълнувани и щастливи потребители на своите брандове.

Andy Mizerek, Mashable.com
« Обратно