Какви ще са новите подобрения на Facebook

Какви ще са новите подобрения на Facebook

04 май 2018 Рі.

На ежегодната конференция на разработчиците - F8 в Сан Хосе, Марк Зукърбърг съобщи бъдещите планове за социалната мрежа. Макар и не толкова амбициозни, колкото миналогодишните, намеренията отново включват разнообразие от нововъведения. Ето кои са по-важните и изненадващи сред тях.


Услуга за запознанства

Профилът, с който потребителите ще търсят партньори, ще бъде напълно различен от стандартния, макар и свързан с него. Така Facebook ще показва подходящи предложения за запознанства, базирани на: общи приятели, качества, търсени в един партньор, интереси, както и общо членство в групи.

Потребителите ще могат да общуват в чат приложение, отделно от Messenger. То обаче ще позволява изпращане единствено на текстови съобщения. Така въпросната услуга на Facebook е „насочена към установяване на дългосрочни отношения, а не просто флиртове“, обяснява самият Зукърбърг.

 

 

Камера с ефекти на добавена реалност за брандове в Messenger

Компаниите ще могат да се възползват от опции за обогатена реалност в чат ботовете. Така например козметичните марки могат да дадат на потребителите възможност да изпробват грим виртуално, а мебелните компании да визуализират как биха изглеждали продуктите им във всекидневната на един Facebook потребител.

Към момента единствено Kia, Nike, Sephora и Asus имат подобна опция, но Facebook планира за в бъдеще да осигури по-широко разпространение.

 

Видео чат в Instagram

Instagram също не беше подминат по време на конференцията. Потребителите на платформата ще се радват на някои по-малки нововъведения като промени в дизайна и възможност за споделяне на съдържание от други приложения в Instagram историите си.

Голямата новина обаче е видео чатът, благодарение на който скоро ще можем да общуваме с до трима приятели през Instagram Direct. В случай, че по време на разговора ни се иска да преглеждаме съдържание в платформата, можем да минимизираме прозореца с чата, без да излизаме от него.

 


 

WhatsApp с групови видео разговори

И тази платформа съобщи, че в близките месеци ще добави групови видео обаждания. В сравнение с Instagram, подобрението тук е очаквано, тъй като WhatsApp вече от години предлага видео чатове между двама души и размяна на текстови съобщения между повече. Освен груповите видео разговори, приложението пуска и собствени стикери.

 

По-лесно управление на устройките за поверителност във Facebook

След случилото се с Cambridge Analytica, потребителите зачакаха конкретни действия. Едно от тях вече е ясно – възможност за изчистване на историята на потребителското търсене в плаформата. По думите на Марк Зукърбърг, тази опция е „нещо, за което желаещите поверителност се застъпват“.

По този начин съдържанието, от което се интересуват потребителите, няма да бъде проследявано. Фейсбук отново би могъл да разполага с данните за история на търсене, но без тя да го отвежда към съответното лице.

Monica Chin, Mashable.com
« Обратно