9 фактора, които да обмислите преди да пренесете бизнеса си в социалните медии

9 фактора, които да обмислите преди да пренесете бизнеса си в социалните медии

27 април 2018 Рі.

Позиционирането на бизнеса ви в социалните мрежи може да изглежда като правилен ход, но изборът на подходяща платформа за съответния вид компания е много важен. Ето какво трябва да обмислите, преди да създадете профил в социална медия, според членове на Технологичния съвет на Форбс.

 


1. Същността на бизнеса е определяща.

Ако бизнесът ви се характеризира със спазването на нови тенденции и социална активност, или работата е свързана с различни социални канали, тогава е добре да сте сред първите, които изпробват новопоявили се платформи. Останалите типове бизнеси е най-добре да изчакат до момента, когато вече има изградено мнение за съответния канал, преди да започнат с инвестицията на време в него. (Маркъс Търнър, Enola Labs)


2. Стратегията 80/20 може да помогне в решението.

Една от възможностите е да насочите 80% от ресурсите към вече доказали се тактики, а 20% - към нови с потенциал. Ако не сте готови да инвестирате 80% в ефективни канали, стремете се да започнете първо с това. А в случай, че сте, добавете новите платформи в списък с идеи и приоритизирайте едни за сметка на други, сравнявайки усилия и постигнато влияние. (Саймън Смит, BenchSci)

 


3. След тестване и проучване идва време за обмисляне.

Нови социални платформи като Vero засега функционират в бета версии, така че е най-добре да се изчака, докато стане ясно докъде може да стигнат възможностите ѝ. Невинаги е благоприятно да сте сред първите, използващи нова социална медия за бизнеса си, защото впоследствие тя може да не достигне широка употреба. (Мохамед Отман, Calendar)


4. Трябва да сте там, където е и таргет групата ви.

Ако вашата аудитория все пак преобладава в нова платформа като Vero, то това е отлична възможност, от която да се възползвате. Няма едно-единствено място, което да бъде подходящо за всички бизнеси – открийте кои онлайн места посещават вашите хора и се насочете към всички социални платформи, където може да ги достигнете. (Дейвид Мъри, Doctor.com)

 


5. Бързайте бавно.

Никога не е твърде рано да регистрирате бранда си в социалните мрежи. Присъединяването навреме предотвратява заемането на името ѝ в платформата от някой друг, а с това и главоболията около попълването на жалби. Създаването на профил обаче не означава, че трябва да започнете с публикациите веднага. Изчакването, докато потребителите в съответната платформа свикнат с присъствието на брандове в нея, предотвратява негативното възприемане на марката там. (Джейсън Гил, The HOTH)


6. Имиджът на социалната платформа е от значение.

Успехът на всяка социална медия зависи от качеството на съдържанието, което нейните потребители създават, както и тези, които го потребяват. Преди да започне активност в дадена платформа, всяка компания трябва да осъзнае дали аудиторията и комуникацията там са подходящи за бранда, както и дали самата социална медия се вписва в цялостната му маркетинг стратегия. (Швета Сараф, Digitalocean)

 


7. Възвращаемостта на инвестициите (ROI) е фактор.

Въпреки немалкото изминало време, възвращаемостта на инвестициите в социалните медии за повечето бизнеси е отрицателна. Затова се съсредоточете върху това да удовлетворявате своите потребители, провеждайки комуникация в предпочитаната от тях платформа. Съществуват обаче доста въпросителни, предвид сбогуването с доста социални мрежи през годините. В случай обаче, че нови платформи като Vero се превърнат в територия, където вашите клиенти комуникират, тогава просто се възползвайте. (Тимъти Чавес, ZipBooks Accounting Software)


8. Подходящата поддръжка е от значение.

Веднъж осъзнали, че дадената платформа е подходяща за вашия бизнес, е важно оттам нататък да използвате разказвателен подход и следване на подходяща структура. Въпросните медии се наричат „социални“ именно защото комуникацията трябва да е двупосочна. Затова една от най-големите грешки след стартирането на социален профил е да не общувате с потребителите си, когато те са отправили коментар или запитване към вас. (Питър Куанг, Saatchi & Saatchi Wellness)

 


9. Практичните методи могат да бъдат от помощ.

Ако разполагате с ресурси за експериментиране, не би ви коствало много да инвестирате време в нови маркетингови канали. Може да проследите представянето си там и да го сравните с използваните досега платформи. Ако то е по-добро в една нова социална мрежа, може за в бъдеще да прекарвате в нея повече време, а в противен случай – намерете нещо по-добро. (Данило Стърн-Сапад, FabFitFun, Inc.)

Forbes Technology Council, Forbes.com
« Обратно