Как да представяте добре себе си и своя бизнес?

Как да представяте добре себе си и своя бизнес?

12 април 2018 Рі.

Понякога отсъствието на отзиви в пресата е равносилно на лоши отзиви. Всяко отразяване обаче може да е пропусната възможност, ако не изиграете картите си по най-добрия начин.

 

За да изградите отношения, които ще помогнат на бизнеса ви да блесне в положителна светлина, ето няколко неща, които трябва да правите.

 

 

Изразявайте се ясно

 

Случвало ли ви се е в личния живот да искате да си върнете думите назад? Под светлината на прожекторите казаното придобива доста още по-голям мащаб. Една неволна грешка може да нарани не само собствената ви репутация, но и тази на бизнеса. Не става въпрос единствено за политическа некоректност или теми табу – същото важи и при лош изказ.

 

Ако употребявате паразитни думи или такива, с които запълвате мълчанието („ами“, „ъъ“, „нали“, „в смисъл“), трябва просто да се научите да правите паузи. Не е необходимо да използвате своя глас през цялото време на едно интервю. Паузите може да са умишлени и от полза, за разлика от ненужни думи.

 

Повторете въпроса

 

Разпространена стратегия за разяснение и спечелване на време по време на интервю е повторното задаване на въпрос. Когато чрез перифраза попитате репортера дали сте разбрали запитването му, си давате време да поемете въздух и обмислите отговор. Затова се уверете, че въпросът, на който отговаряте, е този, който ви е зададен.

 

 

Проведете разговор

 

Това е същността на интервюто. Журналистът може да ви зададе въпрос като за начало, но с отговорите си имате възможност да промените хода на интервюто. Затова не гледайте на него като на списък с въпросителни изречения, който трябва да се премине, а като шанс да разкриете част от себе си, опознаете репортера и намерите общ език. Ако осъществявате контакт с журналисти с нагласата да провеждате разговор на дадена тема, вместо да отговаряте на поредица въпроси, резултатите ще си струват.

 

 

Разкажете история

 

Публиката харесва хората, с които може да се идентифицира. Затова е добре аудиторията да слуша истории, от които разбира с какво се занимава интервюираният и как той е стигнал до настоящия житейски етап. Историите, с които вашата публика се идентифицира, спомагат за осъществяването на връзка. Несподеленият разказ е равнозначен на пропиляна възможност.

 

 

Благодарете на своите служители/клиенти/съмишленици

 

Те вече са на ваша страна, но ако искате да поддържате добри отношения с хората, които ви подкрепят, винаги им благодарете в своите интервюта. Освен това, подобно поведение кара хората да ви асоциират с благородство и благодарност. Ако даден клиент е направил жест към вас или е постигнал невероятни резултати благодарение на ваш продукт или услуга, споменете това и благодарете на клиента по време на интервюто си. Споделете материала след това в социалните си профили, отбележете замесения в публикацията или му отделете място в блог пост, който препраща към интервюто.

 

 

Бъдете услужливи

 

Когато разговорите са към края си, попитайте: „Какво още мога да направя, за да помогна с отразяването на темата?” Този подход обаче не е добра идея да се използва по време на интервю на живо, така че го направете, когато стисвате ръце преди оттегляне. Ако един журналист знае, че имате желание за съвместна работа занапред, вероятността да ви покани отново е по-голяма. А кой знае – може и да получите следваща възможност още тогава.

 

 

Дръжте на думата си

 

Ако сте заявили, че ще направите нещо, осъществете го. Ако кажете, че имате възможност да дадете интервю, а впоследствие го отложите или претупате, ще бъдете възприети като човек, които не спазва обещанията си. А ако бизнесът ви не може да си позволи да загуби добрата воля на медиите, по-добре изпълнявайте обещанията си.

 

Бъдете позитивни

 

Ако един журналист сподели направения от него репортаж за вас в социалните медии и ви отбележи в публикацията си, споделете го със своите приятели и последователи. Това е малък детайл, който ви показва в добра светлина пред колегите на репортера и ви помага да изглеждате като човек, който е щастлив от своя имидж.

Jill Schiefelbein, Entrepreneur.com
« Обратно