Как инфлуенсърите могат да навредят на бизнеса ви?

Как инфлуенсърите могат да навредят на бизнеса ви?

30 март 2018 Рі.

Когато залагате на инфлуенсър маркетинг, изборът ви не бива да се определя от това коя от личностите е най-популярна. Целта е тя да подхожда на вашия бранд и корпоративна култура. Добре е също да се уверите, че кампаниите с участието на инфлуенсъри са изготвени умело и не са обидни за никого – в противен случай отзвукът може да се окаже съсипващ.

 

 

Някои компании обаче не се придържат към тези правила и затова социалните инфлуенсъри понякога оказват повече вреда, отколкото полза. Обикновено в такива случаи или изборът е неправилен, или е използван в погрешна посока. По-долу ще разгледаме три примера за това какво се случва, когато изборът на социални инфлуенсъри е погрешен, а резултатът не изпълнява очакванията.


 

Pepsi и Кендал Дженър

 

 

Кампанията на Pepsi “Живей сега“ има намерението да улови духа на протестните движения на милениалите и особено действията около Black Lives Matter. Pepsi обаче постига обратния ефект и затвърждава различията, поверявайки главната роля на попкултурната икона Кендал Дженър.

 

Във видеото Дженър забелязва протест на млади хора от различни раси, докато снима фотосесия. Моделът се присъединява към тях, а в кулминацията на клипа отива при един от полицаите и му подава кенче Pepsi в знак на мир. Жестът кара протестиращите да ликуват, докато полицаят опитва напитката.

 

 

Видеото очаквано е взето на прицел в социалните медии по различни причини, включително прокрадването на идеята, че една напитка може да разреши всички обществени проблеми. Катализатор за грешно предаденото послание е Кендал Дженър – привилигирована млада жена, която никога не е изпитвала затрудненията на останалите. Pepsi бърза да оттегли видеото и се извинява за неподходящото послание, но съдейки по стотиците туитове, критикуващи кампанията, щетата вече е нанесена.

 

Изводът е, че Pepsi нарушава две основни правила на инфлуенсър маркетинга – неподходящ избор на личност (никой не вярва, че Кендал Дженър се интересува от социални протести, защото дотогава не е била активна в това отношение) и отправяне на погрешно послание (Pepsi разрешава обществени проблеми). Това са два ключови урока за всеки бранд.

 

Adidas кампанията на Наоми Кембъл

 


 

Наоми Кембъл е световноизвестен модел и актриса, прекарала години в усъвършенстване на своя бранд като посланик на добра форма и стил. Имайки това предвид, не е учудващо, че Adidas се обръща към нея в качеството ѝ на инфлуенсър.

 

Но Instagram кампанията на марката по повод излизането на нов модел маратонки - 350 SPZL, предизвика бурни реакции. Причината е, че в текста към снимката с въпросния чифт Кембъл директно цитира инструкциите на Adidas за това какво да напише в поста си. Описанието в публикацията, по-късно редактирано от модела, първоначално гласи следното:

 

Наоми, радвам се да те видя в добро настроение! Може ли да напишеш нещо от рода: „Благодаря на моя приятел @gary.aspden и всички от Adidas – обичам тези 350 SPZL от специалната Adidas колекция”. @adidasoriginals“

 

Последното нещо, което една марка би искала, е тайните ѝ да излизат извън кухнята – с други думи, разграничавайте комуникацията с инфлуенсърите от самите думи, които искате те да използват за този вид публикации в социалните медии.

 

 

 

 

Преди Кембъл да поправи поста, Adidas вече губи доверието на аудиторията си. Достатъчно трудно е да убедиш публиката, че големите инфлуенсъри действително разчитат на даден продукт или услуга, а ако ползването на метода в социалните медии се обърка, задачата се усложнява дори повече.

 

Поуката? Трябва да сте сигурни, че всяка ваша насока към тона или стила на инфлуенсъра в една публикация няма да стане публична. И още по-важно – трябва да давате на личностите свободата да „продават“ вашия продукт или услуга по свой собствен начин – нали затова все пак сте се свързали с тях?

 

Опри Уинфри и Microsoft

 

 

Използването на значим инфлуенсър може да промени съдбата на малките бизнеси или да изстреля успешните на върха. Второто очевидно е целта, когато Опра Уинфри взима участие в медийното обявяване на новата серия компютри Microsoft Surface.

 

Коя компания не би желала Опра да бъде на нейна страна? Тя е една от най-популярните личности в САЩ, на която се доверяват заради нейния вкус и преценка. По всичко личи, че Microsoft прави печеливш избор.

 

Но по пътя към успеха на Microsoft Surface се случва нещо забавно – освен през своя лаптоп, Уинфри публикува мнението си от iPad-а си. Препоръката гласи: Трябва да кажа, че обожавам този SURFACE! Вече купих 12 такива за коледни подаръци. #ЛюбимиНеща“, и е изпратен от Уинфри до 15-те милиона последователи в социалната мрежа чрез устройство на конкурентна компания.

 

 

 

Изводът тук е, че популярността на един инфлуенсър не е достатъчна, ако той не е подходящият за съответната компания. На аудиторията биха допаднали не дотам познати лица, но такива, които наистина използват и харесват продукта или услугата, отколкото големи имена, които участват заради заплащането.

 

Автентичността е важен двигател в маркетинга чрез социални медии, а аудиторията лесно ще различи инфлуенсъри, които се включват от финансови мотиви, от такива, чиито виждания съвпадат с тези на съответната корпоративна култура.

 

Размерите нямат значение

 

 

Инфлуенсърите са способни да изведат кампаниите ви до нови висини, но могат и да застрашат авторитета на компанията и доверието в нея в случай, че изберете неподходяща личност и или послание.

 

Помнете, че е важно не колко значим е инфлуенсърът, а неговата страст и отдаденост към вашите продукти и услуги. Тази искреност няма как да не проличи и ще ви спести скъпоструващи последици.

Tabitha Jean Naylor, Social Media Today
« Обратно