7 изисквания за качествено рекламно писане

7 изисквания за качествено рекламно писане

16 март 2018 Рі.

Истински добрият копирайтинг се познава от пръв поглед. За да бъдете вие тези, от които останалите се вдъхновяват за собствените си рекламни текстове, е нужно да поработите върху своите умения, като вземете предвид следните 7 изисквания:

 

 

1. Структурираност

 

Рекламните текстове трябва да говорят ясно още от самото начало и е добре да включват въвеждащ параграф, който да загатне какво следва. Нужно е авторът да задържи вниманието на читателя, като запази логична последователност в изказаното, правейки плавен преход между компонентите. А когато т. нар. призив към действие (Call To Action или накратко CTA) е достатъчно добър, той ще успее да препрати потребителите към предназначената информация или да ги накара да направят поръчка например.

 

Важно е да знаете, че читателите обикновено се фокусират върху първите два параграфа, а проучвания показват, че най-често хората първо „сканират“ текста с очи, като погледът им преминава „F”- образно: от заглавие през подзаглавия до въведение.

 

 

2. Целенасоченост

 

Преди да започнете с писането, си отговорете къде ще бъде видяно посланието и каква е целта му. С осъзнаването на конкретните нужди на един текст, копирайтърът може да включи по-подходящо съдържание вътре. Ако едно интервю цели да представи нов продукт по ярък начин или да покаже дадена личност като лидер с оригинално мислене, тогава авторът трябва да зададе въпросите, които да извлекат необходимата информация.

 

3. Гъвкавост

 

Добрите автори на рекламни послания умеят да адаптират изказа си към стила на съответната компания или платформа. Проверявайте какъв тон преобладава сред посланията, за да сте сигурни, че написаното от вас съответства на цялостния стил.

 

4. Достъпност

 

За установяване на по-близък контакт с читателите ги адресирайте пряко и придавайте на текстовете си диалогичност. Преценяването на това доколко официален или не да бъде изказът според съответния клиент също е от изключителна важност.

 

 

5. Оригиналност

 

Необходима е, що се отнася най-вече до два случая. Когато става въпрос за често срещана тема (пътуване, красота), е добре написаното да бъде свежо и без познатите клишета от съответната област. Вместо тях, ефективно би било фокусирането върху уникалните характеристики и ползи на дадения продукт или услуга.

 

Другият случай касае преповтарянето на информация, която се среща почти навсякъде. За да избегнете сходства, проучете първо как конкурентите описват себе си и включете тези думи в списък, който да ви напомня какво да не засягате в своите текстове.

По-добре се разделете с опитите да предадате същата информация, но по различен начин. Наблегнете на отличителните страни на компанията, тоест нейната така наречена уникална продуктова позиция.

 

 

6. Балансираност

 

Достигането на определен обем текст не бива да бъде за сметка на качеството му. Освен за покриване на брой думи и крайни срокове, копирайтърите трябва да използват времето си за намиране на подходяща информация, с която посланията придобиват съдържателност и собствен характер. Да пишеш сбито е особено ценен талант за онлайн пространството, където очите на потребителите се плъзгат през текста и биват отблъсквани от гъсти текстове.

 

7. Писмено съвършенство

 

Добрите правописни и граматични умения са фактор в изграждането на доверие към бранда, а липсата им създава впечатление, че той не се интересува от ценности като качество и съгласуваност. Рекламното писане изисква още последователност в стила и тона – например, ако обръщението към публиката е на „ти“, то винаги остава същото. По този начин потребителите се научават да разпознават марката и знаят какво да очакват от общуването с нея.

Източник: Amy Young, PR Daily
« Обратно