Цифрите са ни приятели, можем да говорим на общ език

Цифрите са ни приятели, можем да говорим на общ език

04 май 2016 Рі.

Напоследък една от най-популярните шеги в бизнеса е „Big data е като Йети – всички говорят за нея, но никой не я е виждал“. А всъщност дори и малките данни са химера, става ясно. Независимо дали сте част от малка или голяма компания, новосъздаден стартъп или от фирма, която решава да тръгне по нов път, всекидневната ви работа изисква да познавате пазара, на който работите. Особено важно е да анализирате и новите пазари, от които се интересувате.

 

Маркетинг директори и търговски директори работят години в компании от всякаква големина, без да ползват количествени измерения на своя сектор и работата си и без да познават конкурентите си в цифри. Разбира се, „онова вътрешно усещане“ и контактите и опитът в областта са важни и помагат много в бизнеса, но цифрите винаги са от решаващо значение! Ще се изненадате колко много фирми работят само със собствените данни за приходи и печалби, без да разглеждат развитието си в контекста на своя пазар.

 

Като за начало, всеки бизнес план има нужда от анализ на пазарния сектор. Анализът е един от най-важните елементи на всяка бизнес стратегия и трябва да се прави поне веднъж в годината. Ако се изготви качествено, ще получите ясна представа за посоката и действията, които трябва да предприемете. Добрият анализ може да отговори на въпроси като: „Колко голям е пазарът ми?“, „Откъде идва ръстът на пазара?“, „Кои са новите тенденции и колко бързо се развиват?“, „Как се справят конкурентите ми?“, „Какви уроци мога да науча от тях?“, „Имам ли нови пазарни възможнсти, откъде идват и колко голям е техният потенциал?“. Всички тези въпроси са жизнено важни за всеки бизнес. Бизнес план без анализ на сектора, в който е вашият бизнес, е като да играете лотария – шансът за успех зависи от някой друг.

 

Какви данни?

За всеки сектор съществува много информация – онлайн и офлайн. Уменията да я намираме, структурираме, проверяваме и представяме по ясен, коректен и удобен за работа начин могат значително да променят фокуса на работа на една компания.

Лесен е достъпът до различни източници – българска и международна статистика, официална информация от регистри, професионални асоциации; агенции за изследвания и анализи, официални профили на компании, медийни публикации. Част от информацията може да бъде проверена и чрез интервюта с доставчици и конкуренти.

 

Какво правим с данните?

За да получим правилните отговори, трябва да се научим да задаваме точните въпроси. Важно е и да търсим пълната картинка на пазара. Някои от препъни камъните в анализите са разминаване в данните от различни източници, липса на официална информация поради наличие на значителен сив сектор, неподдържане на публични данни от някои компании, използване на разнообразни мерни единици, спекулации с цифри от официални източници. Можем да се научим да се справяме с тези предизвикателства. Различни подходи помагат при обработката на „първичните“ данни, за да може да се извадят тенденции, източници на ръст, възвращаемост на инвестициите и др. Крайното оформление на резултатите от процеса на анализ дава възможност на данните да „заработят“ и да станат част от действителните бизнес решения на една компания.

Този процес по събиране, обработване и анализ на данни е представен в курса „Анализирай този сектор“ в специализирания колеж за бизнес обучения „M3 Communications College“. Всички сектори на икономиката биха могли да получат нови възможности за развитие, ако повече бизнеси се научат да работят с данни за пазара и мениджърите им използват и изискват точна бизнес информация.

M3 College
« Обратно