Защо да създадете база данни за бизнеса си?

Защо да създадете база данни за бизнеса си?

29 март 2016 Рі.

Базата данни дава възможността да се съхранява информация, свързана с Вашия бизнес или със специфична тема по добре организиран начин. Като допълнение на съхраняването на информация, може да подреждате, извеждате или обобщавате нужната за Вас информация. Някои от софтуерните програми, които са добри за направа на база данни са Microsoft Office Access (която е програма, чиято основна функция е именно създаване на база данни), Microsoft Office Excel и други.

За какво може да послужи?

-          Лесен достъп до добре структурирана информация;

-          Базите данни съхраняват много голям брой от информация ефективно (заемат малко място);

-          Бързо и лесно се намира всичко, което сте включили;

-          Лесно се добавя всякаква нова информация, извършват се промени или се изтрива стара и ненужна част.

-          Информацията може да се използва в други приложения и програми, примерно при имейл кампании.

-          Информацията Ви ще е по-защитена в база данни;

-          Групиране на различните контакти в базата данни по различни признаци: пол, възраст, сфера на работа, интереси и много други. Всичко зависи от това какви графи ще бъдат създадени от Вас;

-          Проследяване на интереси на Ваши настоящи клиенти. Така нещо ключово в днешния маркетингов свят (retention) – запазването и изграждането на лоялност във Вашите клиенти е от ключово значение за бизнеса Ви;

-          Може да поддържате база данни не само с Вашите клиенти, но и за медии, с които комуникирате, а и информация за конкуренти.


Примерни бази данни


 

Създавайте такива графи, каквито са Ви нужни. Може да добавите графи с имена на клиентите Ви, техните имейли, номера и компанията, в която работят. Добавяне и на дата на раждане можете да изпратите поздравителен имейл за рожден ден и така да направите добро впечатление и да спечелите един дългосрочен клиент.

 

 

 

Може да добавите и откога са Ви клиенти, какъв пол са, какви приходи са Ви донесли и как оценяте отношенията си с тях спрямо постигнатите резултати. Добре е да има и графа с обръщения, защото те са важни при комуникацията с клиенти.

 

 

 

Ето и една примерна база данни за информационни агенции, на които пращате информация, прессъобщения или контактувате по други причини.

Юлиян Величков
« Обратно