Огнян Бекяров: Нито един човек не се ражда, за да бъде потребител

Интервю: M3 College

30 май 2017 Рі.

Огнян Бекяров е съдружник в маркетинговата консултантска фирма „Ремарк Консултинг“. 


След завършване на образованието си в Атинския университет започва работа в екипа, обслужващ Глобул в рекламна агенция MAG Advertising.


През следващите 7 години е част от Client Service отдела на DDB Sofia, работейки по проекти на Piraeus Bank, McDonald' Bulgaria, Audi, Seat и други, а по-късно се занимава със стратегическо планиране на Volkswagen като част от екипа на Euro RSCG Sofia.


В M3 College води курсове по маркетинг и реклама.

 

- След повече от десетилетие в рекламния бранш, през които си бил и рекламист и преподавател, какво е твоето определение за рекламата?

 

- Рекламата е нещо, което което хората мразят, защото отнема от времето на любимия им филм, прекъсва статията, която четат или им се натрапва в градската среда. Същевременно обаче, сетивността им на потребител търси инстинктивно и се очаква тя да предизвика интерес. Иначе казано, рекламата е необходимото зло за потребителя, което той очаква с нетърпение. 

 

-  В M3 College ти водиш курсове по пазарно позициониране и стратегическо планиране. Кои са основните предпоставки за една нова фирма, за да пробие на пазара в България?

 

-  Добър продукт или услуга. Продукт, който наистина да прави живота на хората по-добър.  Постоянство, защото трудните моменти ще бъдат много повече от щастливите. Честност – ако фирмата е честна с потребителите си, то те ще й отвърнат с лоялност.

 

-  А в чужбина?

- Гореспоменатите неща, разгледани през призмата на местната културна рамка. Всяка марка се опитва да говори на потребителите си, а за това е нужен общ език.

 

- Върху какво би искал курсистите, които ще посетят другата седмица твоя курс в M3 College да помислят?

- Нито един човек не се ражда, за да бъде потребител. Марките трябва да говорят на потребителите си като на хора.

« Обратно