Петко Дурмана: Кой ще си купи картина, ако тя почти със сигурност е фалшива?

Интервю: M3 College

18 април 2016 Рі.

Петко Дурмана е първият български художник, който създава онлайн изкуство, използвайки възможностите на добавената реалност. Работите му са показвани на едни от най-важните форуми за изкуство и технологии в България и по света. Ръководител е на центъра за медийни изкуства „Интерспейс“. Сред по-известните му акции е събирането на авангардисти и хакери от цял свят на oстров Болшевик, както и последното му произведение – Post Global Warming Survival Kit . През лятото на 2009 г. Дурмана обикаля с фургон Европа, демонстрирайки на публиките си идеи за оцеляване, докато всички ледове на Земята се размразяват вследствие на Глобалното затопляне. Повече за автора и възгледите му за изкуството може да научите от самия него:

 


 

Наистина ли хората на изкуството стават богати и известни само след смъртта си?

 

Не, почти всички художници са ставали известни и дори богати още приживе. Митът за успеха след смъртта идва от Ван Гог, който реално е бил на издръжка на брат си и не е бил беден, но картините му стават скъпи след смъртта му…

 

Възможно ли е да се печели от изкуство или то може да бъде само хоби, докато имаме нормална работа, с която да живеем?


В България е абсолютно невъзможно художниците да живеят само от изкуство, защото няма пазар. Най-устойчивата форма е художникът да е преподавател, затова в Художествена академия всяка година се приемат толкова студенти, колкото са преподавателите.

 

Колко голям може да е компромисът на един артист/ човек на изкуството между страстта му и възможностите за финансиране на работата му?


Това всеки си преценява за себе си…

 

Има ли пазар за изкуство в България?


 Не, има пазар на така наречените стари майстори, като платната се продават не през галерии, а чрез есемеси… Проблемът на този „пазар“ е, че няма ликвидност, което пък е причинено от липсата на прозрачност. Това обуславя наличието на фалшификати, които по думите на участници в този процес са 70 – 80 % от картините в есемес обмена . Ситуацията в България е „Параграф 22“, защото кой ще си купи картина, ако тя почти със сигурност е фалшива, но дори да не е, е непродаваема?

 

Как изглежда този пазар извън границите на страната ни?


Изключително спекулативен, но съвсем реален! Световният пазар на изкуство се оценява на 60 милиарда долара, което означава, че българският арт пазар трябва да е примерно 60 милиона долара, ако работеше по същите правила.

« Обратно