Александър Куманов: Промяната се случва, дори и напук!

Интервю: Ива Белокапова

30 март 2016 Рі.

Александър Куманов от Фондация 42 е един от първите стартирали идеята за Форум КЛЮЧ още през 2011 г. От 2001 работи с проекти, финансиращи програми, обучения, семинари и пак проекти… Има немалко (значи много) опит в дейности свързани с изграждане на капацитет на НПО за работа с младежки програми, с младежи по принцип, работни методи и неформално образование.


1.      Защо трябва да отидем на Форум „Ключ“? Какво ново ще научим на събитието?

За мен по-подходящата дума е „да дойдем“, защото в последните 4 години упорито екипът ни се старае да изгради общност от хора около идеята за КЛЮЧ. Това са не само над осемдесетте КЛЮЧаря (както наричаме гост-лекторите), а и всички онези предимно млади хора, между 20 до 30 години, които правят този форум смислен и нужен.

Както винаги екипът ни е подбрал примери от България на хора, които постигат хубавите неща в обществото с желание и много хъс. КЛЮЧарите ще разкажат за своя път, за да стигнат там, където са и за какво мечтаят. Не очаквам всеки в публиката да се запали и да започне да копира модели и поведение, по-скоро очаквам всеки да направи своята комбинация от искрици, които да запалят и подхранят мотивацията му да стане КЛЮЧар, да бъде част от промяната в обществото.

А какво ново ще научим – ще се обогатим с различен поглед към проблемни области, които други хора са приели за предизвикателство и са постигнали промяна. И продължават да се борят за мечтите си. Не е малко.

 

2.      Мислиш ли, че промяната, която търсите с тези събития, се случва?

Мисля, че около КЛЮЧ се създава общност. Фактът, че още не бяхме обявили кой ще говори и за какво ще става дума на сцената и вече имаше регистрирани участници, е достатъчно показателен. Мисля, че хората имат нужда да излязат от „телевизора“, където всичко е ужаси и кръв, корупция и недомислици, да си повярват малко и да усетят, че да си градивен човек не е равно на аутсайдер. Това ни е целта и мисля, че я постигаме - малко по малко, но вървим в правилната посока.

 

3.      Кои са героите на новото време, според теб?

За мен няма профил на „героя на новото време“. Има просто герои тук и сега. Както преди, така и днес, хората, които са активни, търсят решения и не се боят от грешки и носене на отговорност, са двигател. Останалите просто се подпират „на лопатата“.

 

4.      Без патос, как се е променило обществото ни за последните 10 години?

Е как така „без патос“. Говорим за промени, а не може да вкарваме емоция ?! Всеки има лично отношение към „промяната“.

А иначе за последните 10 години се промениха много неща, едно от които е, че НПО сектора, например, започна да излиза от зациклянето в проблеми и лош имидж. Появява се нова вълна организации, които не се притесняват да използват нови технологии, да се надскачат, да увличат, да бъдат съвременни и да изграждат по-широки общности, които не са само елитарни.

Ние на КЛЮЧ винаги търсим и такива примери, ще ги видите и сега на 9ти април в Независим (бившия Модерен) театър, ако дойдете. Не забравяйте, че има възможност за предварителна регистрация, която дава на посетителите определени предимства. 

Форум КЛЮЧ - 9.04.2016, 13:30, Независим Театър. 

« Обратно