Димитър Димитров: Най-добрите SEO специалисти разбират логиката на търсещите машини

Интервю: Юлиян Величков

22 март 2016 Рі.

С наближаването на eCommCongress направихме интервю с един от лекторите: Димитър Димитров. Той е оптимизатор и маркетолог за търсещи машини (органично и локално SEO) от 2008 година. Всеки ден обслужва средни и големи фирми, занимаващи се с онлайн търговия и локален бизнес в САЩ, Великобритания, Австралия и България. На предстоящия eCommCongress, Димитър ще ни даде практически съвети за това как да се справим с кризи на дигиталния маркетинг в електронната търговия. 

Как бихте определили влиянието на Google върху една нормална компания, която поддържа онлайн присъствие от, например, сайт и страница в социалните мрежи?

Първо, благодаря за поканата. Второ, благодаря на читателите за отделеното време :)

Влиянието на Google върху каквато и да било кампания (онлайн и/или офлайн) е доста голямо от години. Причината е много елементарна и се крие в поведението на потребителите. Рекламната кампанията, било по ТВ, интернет медия или Facebook, предизвиква интерес към даден продукт и/или марка. Хората виждат нещо, запомнят името му… и след време го търсят в Google, защото така са свикнали (или научени).

Този ефект го виждам при почти всяка по-сериозна кампания в дигитална среда. А имам и личен пример – стартирахме онлайн магазин преди около 6 месеца. Основният ни рекламен канал за момента е Facebook. Нито обръщаме сериозно внимание на SEO, нито сме започнали някакви усилия в тази насока (колкото и странно да звучи). Но интересът, който генерираме чрез Facebook кампаниите ни налага бранда и това поражда търсене – това търсене го виждаме като входящи данни в системите на Google, както и идващите от там поръчки.

 

Може ли да опишете "управлението на онлайн репутация" като процес, от Вашия опит?

 

Това е един хамалогичен процес, може би най-тежката част за един SEO специалист, особено когато са намесени морални ценности. Аз лично много рядко се захващам с подобни проекти, защото при тях често има невероятно много комуникация с редактори на медии, PR-и и т.н. – като цяло това е основно работа на PR или цял такъв отдел. Често в управлението на онлайн репутацията е замесен и поне един адвокат, което усложнява процеса още повече… Аз си падам по по-простите неща – онлайн магазини, бизнеси в сектора на услугите с висока стойност на придобит клиент и подобните J

 

Един SEO специалист разбира ли логиката на търсачките или е по-скоро наблюдаващ ентусиаст с опит в процеса проба-грешка?

Зависи от типа SEO специалист :) Най-добрите SEO специалисти разбират логиката на търсещите машини и могат доста лесно да предвидят какво ги чака в бъдеще. Останалата част от гилдията или просто наблюдава нещата и се опитва да се надлъгва с машина, зад която стоят едни от най-добрите мозъци в света (работещи за една от най-големите и най-богатите корпорации в Света), или си мислят, че Google е във война с тях… и си губят времето в преследването на краткосрочни цели, с малотраен ефект.

 

Какъв е най-добрият начин за увеличаване на присъствието на един сайт в челните места на търсачките?

Начинът за постигането на челни позиции, популярност и успех (не само в търсачките) не се е променял от десетилетия.

Тайната думичка е БРАНД J А техниките за налагането му си остават – връзки (както такива за търсачките, така и с реални, влиятелни хора), много добро представяне (съдържание в случая със SEO), различни типове реклама и поставянето на клиента на първо място.

А конкретно за постигането на челни места или по-скоро добра видимост в търсачките – съдържание, с хубави връзки към него, с добри социални сигнали (по възможност от повече инфлуенсъри), плюс реклама :)

 

От SEO гледна точка, кое е по-добре – един голям сайт или няколко по-малки?

Много, много хубав въпрос, на който съм отговарял последно преди 2 дни :)

Правилният отговор е: зависи от целите на бизнеса!

Ако сте стартиращ бранд, по-добре заложете на налагането му чрез един обрат или в случая сайт. Направете го разпознаваем, накарайте хората да го запомнят, да му се кефят, да го купуват. След като той започне да изкарва достатъчно пари, тогава пробвайте експанзия с други дъщерни брандове, били те и за същия тип продукти.

От личен опит ще Ви кажа, че децата на големия бранд най-вероятно ще се опитват да го догонват постоянно и по-скоро ще си пречат. Вероятно никога няма да постигнат неговия успех, най-вече защото ще разполагат с по-малък ресурс, ще са по-млади… и ще предлагат същото нещо на потребителите. А на почти всички маркетолози им е ясно, че първият наложил се на пазара обикновено държи тази позиция много стабилно и е много трудно да му откраднат част от дяла.

Накратко – по-добре един сайт/бранд за даден продукт или услуга, в който да се вложи 100% от ресурса, вместо 2-3-4-5 или повече по-малки, от които да се получи едно голямо нищо.

 

Възможно ли е бизнес, който присъства и в онлайн пространството да не използва SEO и да е успешен?

Да :) Примери колкото искате. Най-пресният ми е нашият онлайн магазин. Той си продава достатъчно добре, без да сме вложили и 10 минути в неговата SEO оптимизация J А минаха вече цели 6 месеца от старта. Аз лично вярвам, че до 3 години имаме шанса и възможността да го превърнем в един от лидерите в нишата си, налагайки много сериозно бранда (и давайки много за грижата за клиента). Останалото е естествен процес, а SEO каналът е просто част от него.

 

Откъде се осведомявате за новостите в SEO сферата? 

За съжаление следя и чета само международни източници. В България така и не успя да се пръкне сносна медия по темата – явно няма интерес, за сметка на глупости като „ИЗВЪНРЕДНО“, „УНИКАЛНО“ и подобните теми.

Ето моите топ 5 източника:

  1. Search Engine Land
  2. Search Engine Watch
  3. Search Engine Roundtable
  4. Search Engine Journal
  5. MOZ Blog

За повече информация относно предстоящия eCommCongress, тук.

Регистрирайте се с 10% отстъпка с промокод: M3COLLEGE.

« Обратно