Леона Асланова: Innovation Explorer 2016 ще покаже най-доброто от света на иновациите

Интервю: Юлиян Величков

16 февруари 2016 Рі.

Остават броени дни до едно от най-вълнуващите и дългоочаквани събития в сферата на бизнеса у нас за тази година: Innovation Explorer 2016. За да научим повече за форума се срещнахме с един от организаторите му, експерта по иновации, съосновател на Innovation Explorer и лектор в M3 College – Леона Асланова

 

Защо озаглавихте тазгодишния форум за иновации: „The short story of innovation” (Кратката история на иновацията)?   

 

Идеята е на криейтив агенцията ни “Нитрам" и е обвързана с цялостната концепция на събитието, което в един ден пресъздава накратко най-доброто от света на иновациите в глобален план. Въпросът е към тях, но всички взехме повод от книгата на Питър Тийл “Zero to one”, която предполага, че ние няма как да знаем дали ни предстои едно по-добро бъдеще или не, ако сами не запретнем ръце да го изградим сега. Именно това е кратката история на иновациите за отместването от 0 към 1, като отместване към непознатото, неочакването, непридвидимото. 

 

Какво очаквате от Innovation Explorer през тази година и с какво ще бъде по-различен от миналогодишния?   

 

Миналата година фокусът беше върху методите за иновиране на продукти, услуги, процеси и бизнес  модели, които бяха малко популярни в България, преди нашата агенция да се създаде. Тази година фокусът е върху “иновациите на големите”, разказани като процес на проба-грешка. Опит да се демитологоизира лъскавото и гланцирано разбиране за думата иновация, което вирее у нас. 



Трябва ли българските компании да влагат средства в създаването на собствени иновации или е по-изгодно да въвеждат готови от чужбина?   

Според мен не можеш да въвеждаш готови иновации, защото тогава те няма да са иновации. Да, българските компании трябва да търсят своя път към уникалното, без да подражават. 


Какъв е рискът за организациите, които не въвеждат иновации?   

 

Бизнесът има своя естествен жизнен цикъл и дори и пазарните лидери трябва да се стремят да бъдат непрестаннно по-добри във всичко което правят, за да останат там където са. Според мен е видно какво се случи с компании като Нокиа, Кодак, Блекбери, чийто възход спря.  


В момента България е на последно място по иновации в Европа. Как може да се подобри качеството им в страната ни? 


Това е проблем залегнал в нашата стратегия: чрез ноу-хау трансфер, за който дейността ни и Innovation Explorer помага, чрез решаване на локални, специфични, нишови проблеми в страната ни, чрез отказ от имитацията, като лесен модел за подражание. С две думи, време е България да открие свой път и посока, по които да поеме. 


Какви погрешни схващания се срещат в бизнеса относно иновациите? 


Заблудите са много: че е нещо скъпо, че изобретение и иновация е едно и също, че не всеки го може, че не се учи, че бизнесът се движи от нещо друго, а не тъкмо от иновирането. 

« Обратно