Марк де Турк: Емоциите са това, което кара хората да действат

Интервю: М3 College

22 май 2015 Рі.

Лоялността към дадена марка е емоционално решение. Емоциите са силен инструмент на бизнеса, ако познаваме техниките за влияние и ако сме наясно какъв е ефектът от всяко едно наше действие върху аудиторията ни. Всички знаем за многобройните верни клиенти на Apple.

Стив Джобс е осъзнал, че като човешки същества, всяка наша връзка с каквото и да било, е първо емоционална. Неговите устройства не са просто сбор от множество функции – те са нещо, което те кара да се усмихваш, нещо, за което копнееш, което  обичаш. И ако хората са смятали, че това е твърде претенциозно и безсмислено, световният успех на Apple е доказал, че грешат.

 

Как да използваме емоциите в наша полза се упражнявахме на ПР семинара в M3 College от Марк де Турк – главен изпълнителен директор на IDEAs International.

 

Как да използваме емоциите си като преимущество? Как те ни карат да действаме?


 Хората мислят, след което взимат решения. Това се нарича логика. Крайният резултат от логиката е решение (надяваме се).


Обаче в момента, в който човек е взел решение, трябва да действа. За да може да действа, има нужда от енергия. И в този момент скоростта и количеството енергия, които използва, зависят от емоцията, в която се намирa. Думата „емоция” идва от латински език (ex movere – движение навън). Животът е пълен с емоции. Хората имат емоции, дори животните имат емоции. Когато човек трябва да направи нещо, освен посоката, за която е решил (логика), има нужда и от емоция, за да постигне успешен резултат. Така че емоциите са това, което кара хората да действат.

 

Какво е емоционалната интелигентност и нужно ли е да я имаме?


Емоционална интелигентност в смисъла, който ние влагаме, е да се познават противоположните и други емоции на средата. Човек, който работи в ПР или маркетинг, иска неговата публика да реагира. А в този случай реакцията на публиката ще зависи от емоцията на човека, който комуникира, но също така и от тази на човека, който реагира. За това комуникаторите трябва да знаят много точно емоциите на другите. 

 

За да разберем реалното състояние на маркетинга, ни е нужно да имаме емоционална скала. С какво тази скала ни помага?


Емоционалната тонова скала е скала, която помага на маркетолозите да използват правилната емоция, за да може тяхната публика да реагира на съобщение. Това може да се направи както устно, така и писмено.

 

Емоциите ли са най-силното средство в PR комуникациите?


ПР-ът е инструмент, който се справя с човешките емоции и реакции. Затова емоциите са най-силният инструмент.

 

Има ли бранд или продукт, към който Вие се чувствате емоционално привързан?


Като ПР професионалист и като човек, който силно се интересува от ПР-а, се чувствам привлечен от много ясни и перфектни услуги и марки.

 

Какво повече ни сподели Марк и как го допълни Максим Бехар видяхме в ПР семинара „Как да влияете върху емоциите и решенията на околните чрез ПР техники?” в M3 College.

« Обратно