Иво Илиев: Липсата на онлайн присъствие на която и да е фирма води до пропуснати ползи за собствениците й

Интервю: М3 College

05 май 2015 Рі.

Развитието на технологиите и в частност интернет доведоха до обръщането на погледа към дигиталната среда като благоприятно място за развитието на бизнес. За да бъдат вашите услуги достатъчно видими за потребителите, онлайн присъствието ви е неизбежно.

 

На пръв поглед звучи елементарно, но дали е толкова лесно да се наложиш в интернет пространството, което изобилства от различни предложения, и в същото време да не се натрапваш на потребителя? Тоест – важно е да знаете как да управлявате своите онлайн общности, за да сте достатъчно близо и достатъчно далече от публиките си.

 

Доколко е печеливш един бизнес, който не присъства в интернет, и какви грешки се допускат в правенето на онлайн кампании, за М3 College коментира Иво Илиев.

 

Иво  е основател на дигиталните агенции Interactive Age и METAMARK. Той ще вземе участие и в Social Me Workshop #12, където ще говори за промоциите и техния ефект в дигиталния свят.

 

Възможен ли е успешен бизнес без присъствие в онлайн пространството?


Успешният бизнес зависи доста от качествените параметри, които най-добре се изразяват извън интернет. Но информацията за тях се разпространява най-бързо и масово онлайн.  Затова бизнесите използват интернет средата – защото е бърза, изгодна и измерима като ефекти и ползи.

 

 Сещаш ли се за такъв пример?


Мой приятел е специалист по ВиК услуги в гр. Варна. Малък регионален бизнес. Изграждаше инсталации на нови сгради, но след имотната криза това отпадна като вариант за него. Видяхме се и му предложих стратегия за неговото дигитално присъствие. Беше много просто – уебсайт и Facebook страница, в които да разкаже за фирмата си и периодично да качва снимки с кратки обяснения за своята работа по обекти. За месец след реализирането си,  стратегията започна да се монетизира отлично. В момента приятелят ми има сериозен екип, отличен капитал и вече предлага и ремонтни дейности. Липсата на онлайн присъствие на която и да е фирма води до пропуснати ползи за собствениците й. Това е валидно за всеки бизнес.


 На какво залагаш в кампаниите си – изпитаните практики или експериментите?  

 

Предизвикателствата са вдъхновение за мен – това е нещо, което е важно за моята работа. Затова, когато е удачно и възможно, експериментирам. Знам, че за да се постигне „вирусност“ при една кампания, на нея й е нужен емоционален заряд. Емоцията е моето предизвикателство – експериментирам в това как тя да бъде „заразна“ възможно най-масово. Изпитаните практики също са предизвикателство в една такава динамична среда, каквато е интернет. Просто зависи от случая, целта и клиента. Смятам, че дори клишетата са полезни – носят сигурност, която често е необходима и важна.

 
В Social Me Workshop #12 ще засегнеш теми като промоциите и техните ефекти в дигиталния  свят. Сещаш ли се за пример за негативен ефект върху името на компания, вследствие на непрофесионално направена промоция?


Всяка промоция крие риск от негативни ефекти. Сещам се за пример на отлично изпипана промоция, с достатъчно добър и подробен регламент, в която целта на всеки потребител беше да покани възможно най-много приятели в своя профил за участие. Всеки приятел носи една точка еднократно. Накрая се оказа, че победителят с най-много точки всъщност е правил реклама на профила си за участие и така е събрал точките. Не го пише в правилата, но по-важното беше, че при такива ситуации трябва да има антикризисен план. Компанията даде утешителна награда и комуникира отлично казуса, за да не се опорочи промоцията. Всъщност, това е най-същественото – не да опитваме да избегнем кризите, а да имаме добър вариант за изход от тях.

 


 Успешните кампании само във Facebook среда ли могат да се развиват, или препоръчваш да протекат едновременно в няколко социални мрежи?


Facebook е един нов дигитален канал, но той е ефективен като част от целия микс. Препоръчвам на компаниите да използват тези социални мрежи, в които са техните клиенти – за това клиентите трябва да бъдат попитани къде предпочитат да общуват с бранда и по какъв начин. След като са ясни социалните канали, те трябва да намерят своя смисъл в целите на кампанията или маркетинговата стратегия на фирмата. Facebook е social фактор, защото умело обединява органичен, платен и „вирусен“ трафик в едно. Той не е изгоден канал, но е много ефективен, което отлично оправдава инвестицията в него. Затова вложените средства във Facebook маркетинг най-често са доста съществени. 



Б
логът ти беше изключително следен по време на F8 конференцията. Какви са бъдещите Facebook тенденции според  Зукърбърг и неговия екип?


Да, тогава блогвах „на живо“ от Конференцията и интересът беше огромен. Налагането на видео съдържание в синята социалка определено е фактор, за който хората от Facebook имат сериозни планове. След пускането на видео рекламите, които предизвикаха сериозен фурор, вече имаме и възможност за интегриране на кое да е видео в уебстраници – също като в YouTube. Надявам се Facebook да се преборят и относно някои проблеми с HD качеството на качените клипове, но важното е, че на F8 те заявиха твърда позиция да са конкурент на YouTube.

 

Facebook чат системата също разполага с  множество новости и има възможност за интеграции в бизнес сайтове – това ще е отлично за онлайн магазините например. Беше коментиран и News Feed алгоритъмът, който подрежда постовете по качествен рейтинг. Говори се за множество новости, а Зукърбърг дори сподели смелата си идея за услуга за снимане на 360-градусови видеа на помещения. Вероятно скоро ще очакваме нов хардуер от Facebook, но засега развитието на платформата им бележи още по-големи успехи, което, ако не друго, много радва инвеститорите.

 

Повече по темата четете в Блога на Иво Илиев.

« Обратно