Кристиян Постаджиян: Ако една реклама не достигне до целевата си аудитория, то тя няма да доведе до никаква ефективност на комуникациите

Интервю: Невена Котарова

30 април 2015 Рі.

Колкото и добър да е един продукт или услуга, няма как да бъде успешен и да се продава без популяризация в медиите. Но в кои медии точно? Кои са хората, които искаме да научат за бранда ни, колко време да продължи рекламната ни кампания, дали е ефективна? Това са въпроси, на които медия планирането дава отговор. А на нашите въпроси отговор дава Кристиян Постаджиян, преподавател в Нов български университет, програмен директор в департамент „Кино, реклама и шоубизнес” и лектор по Медия планиране и Международен маркетинг в M3 College:

 

 

Кои са основните качества, които трябва да притежава добрият планьор?

 

На първо място да умее да интерпретира числа, да чете „между редовете“ (числата). Много хора си представят медия планирането като сухи числа, но тук има много творчество. Добрият план е добър заради стратегията, на която се основава. В този дух стратегическото мислене на планьора също е от значение.


Знаем, че за да имаме успешен продукт, освен перфектна визия, е необходима и добра реклама. Може ли лошото изготвяне на медия план да провали добрия продукт? 

 

Категорично да. Ако една реклама не достигне до целевата си аудитория, то тя няма да доведе до никаква ефективност на комуникациите. Затова медия планът, на база медийната стратегия, избира най-подходящите медии за реклама – от гледна точка на аудитория и на цена за достигане до нея. Оттам нататък е важно комуникацията в тези медии да е възможно най-въздействаща върху аудиторията, т.е. тук на ход са творците.

 

Живеем във време, в което интернет владее ежедневието ни. Смятате ли, че именно онлайн платформите са най-подходящи за реклама, предвид този факт? 

 

Трудно е да говорим за по-подходящи и най-подходящи. Всичко зависи от конкретния продукт и целевата аудитория. Ако говорим за хора на възраст 20-25 години – да, интернет безспорно е най-важният канал. Ако говорим обаче за аудитория 45–60 или дори 60+, нещата добиват други измерения.


Как се печелят рекламодатели? 

 

Много труден въпрос. Ако говорим за това как се печелят от гледна точка на медийни решения, то може би с ефективност на самото планиране. Ако пред клиента бъде представена просто една таблица с план и график на кампанията, то в редица случаи това не подсказва цялата стратегическа работа, която е важна за ефективността на кампанията. Ето защо е важно клиентите да проследят цялата логика на медийното планиране, с конкретни измервания и показатели, които показват ефективността на този процес. Все пак медия планирането е онзи комуникационен инструмент, в който се влагат сравнително най-много средства. Това е инвестиция, която трябва да бъде защитена, а впоследствие и възвърната.

 


В бъдеще как новите технологии ще променят медия планирането?

Новите технологии имат отражение върху медия планирането в няколко насоки. На първо място са изследванията на аудиторията. Ако преди години се ползваха дневници за самонаблюдение, днес вече имаме модерни пипълметрични системи. Детайлното измерване на аудиторията, възможността да се правят различен тип анализи на тази аудитория, поведението и движението й, позволяват на медия планьора да бъде по-ефективен. В този ред на мисли развитието на технологиите позволява нови, по-качествени и достъпни методи за анализ.

 

От друга страна развитието на технологиите помага и за развитието на самите медии и конкретни рекламни носители. Уебплатформите на традиционните медии, множеството онлайн възможности за комуникация предполагат много повече възможности за достигане и въздействие върху аудиторията. 

 

На трето място са и механизмите за проследяване на кампанията, реакция при ефективност, различна от планираното и качествен посткампаниен анализ

 

 

Снимка:Econ.bg

« Обратно