Велизар Величков, „Грабо Медия”: 80% от закупилите ваучер оставят допълнителни над 25 лв. при посещението си

Интервю: M3 College

20 април 2015 Рі.

Петият национален форум на дигиталната индустрия - IAB forum 2015, се състоя на 31 март в Модерен театър, София. Фокусът на събитието беше върху три от водещите тенденции в дигиталния свят – content marketing, CX (customer experience) и mobile. Бяха представени и ежегодни пазарни проучвания, както и класацията на ТОП 100 рекламодатели в България.

 

И понеже форумът предизвика сериозен интерес у нас, след него си поговорихме с Велизар Величков, търговски представител на „Грабо Медия” АД, за груповото пазаруване.

 

 

Какво е основното послание, което представихте по време на форума?

 

Искахме да разбием мита, че груповото пазаруване е неустойчив бизнес модел и да покажем, че е точно обратното. Всяка година бележим ръст от над 20%, като за изминалата година оборотът на сектора е повече от 40 млн. лева.

 

Какъв е бизнес моделът на Grabo.bg за устойчиво развитие?


Създаване на маркетплейс с множество услуги, които да свързват потребител и бизнес. В дългосрочен план най-вероятно отстъпките ще бъдат по-ниски, защото ще е по-устойчиво за бизнеса, за сметка на разнообразието и изобилието от предложения от всякакво естество. Друг важен аспект и сегмент, който успешно развиваме от няколко месеца, е промотирането на сделки от супермаркети. Този нов бранш има огромен потенциал за развитие и първата обратна връзка от наш бизнес партньор е, че 80% от закупилите ваучер оставят допълнителни над 25 лв. при посещението си. 

 

Какви са ползите и предимствата на груповото пазаруване?


Груповото пазаруване е един от малкото, та дори и единственият маркетингов канал, базиран изцяло на ефективността. Прозрачността на разходите за единица клиент е стопроцентова. Това е маркетингов канал, който не изисква първоначална инвестиция и е много подходящ както за стартиращи бизнеси, така и за регулярни промоции на вече утвърдени брандове. 

 

Как най-ефективно да използваме този канал?


Много зависи от типа бизнес, който имате. Когато се промотират сделки, е най-добре да се прави само с един или максимум с два сайта и да не се прекалява, защото може брандът да бъде обезценен. Най-добре е офертите да бъдат не повече от една на месец и е хубаво тя да е различна от предходната, за да се създаде разнообразие и естествен интерес от страна на потребителя. Друго важно правило при групово пазаруване е да не се делят клиентите с ваучери, защото ако това се случи, то бумерангът от негативни отзиви ще бъде много силен.

 

Кои типове хора пазаруват най-често чрез online платформи?


Според нас това са хора, представители на средната класа в България, работещи предимно в офиси. Най-много посещения и продажби бележим в часовете от 8 до 11 сутринта. Първата свършена "задача", преди започване на работа, е преглеждането на новите сделки. 

 

Грамотен ли е българският потребител в груповото пазаруване?


След над четири години работа, можем да се похвалим, че повече от 80% от нашите потребителите са напълно грамотни и знаят що е то сайт за групово пазаруване, какво е ваучер, как да го платят и използват. 

 

Какви са основните правила, които трябва дспазва потребителят, за да не бъде измемен при груповото пазаруване?


Едно от най-важните правила е да пазаруват от голям и утвърден сайт, защото ако нещо се случи, той има какво да губи и със сигурност би възстановил средствата на потребителите. Второто правило е задължително да се четат условията по офертите. Голям и утвърден сайт никога не би си позволил да постави условия с "малки букви", а напротив, ако има нещо важно, то ще бъде удебелено, за да може потребителят да го прочете.  

 

« Обратно