Жюстин Томс: Сериозен бизнес без адекватно онлайн присъствие през 2015-та година няма как да се случи

Интервю: Невена Котарова

16 април 2015 Рі.

Онлайн присъствието в днешно време е задължително. Правилното използване на блоговете, социалните мрежи и други онлайн платформи може значително да увеличи разпознаваемостта на бранда ни и така да генерираме по-високи приходи. За Онлайн ПР говорим с Жюстин Томс, водещ експерт в областта на онлайн медиите, маркетинга и пиара:

 

Възможно ли е във времето на технологиите да има успешни бизнеси без онлайн присъствие?

Абсолютно съм убедена, че сериозен и нормален бизнес без адекватно онлайн присъствие през 2015-та година няма как да се случи. Какво е адекватно, вече е различно за различните бизнеси. Минималното е - искрен, говорещ и добре работещ корпоративен уеб сайт.

 

Чрез коя онлайн платформа можем да достигнем до максимално голям брой хора?

Коя ще е платформата, зависи какъв е нашият бизнес. Отново - минимумът е сайтът. Нататък - за едни ще са социалните мрежи, за други - имейл маркетингът, за трети най-важна ще е оптимизацията. Решенията са комплексни и индивидуални, няма универсални рецепти.

 

Какви са причините социалната мрежа Twitter да не е масово разпространена в България?

Хм, макар да не е масово разпространена Twitter е доста влиятелна и никак не бива да се подценява като канал. Той е изключително важен за някои бизнеси, например като медиите, банковия и финансов сектор, автомобилите, туризмът.

 

Кое е най-важното, което трябва да знаем при създаването на добър имидж в социалните мрежи?

Основните мантри са няколко:

- уникално, наше си съдържание;

- 100% искреност на постовете;

- без страх, с позитивно отношение, постоянно.

 

Ако имаме добре разработени канали, при нужда те ще са ни само от полза. В днешно време няма "скрито-покрито", затова и прозрачност в комуникациите, достатъчно добро темпо, постоянен контакт с ключовите публики са важни.

 

От добрите практики в онлайн присъствието, кой е най-яркият пример за теб?

О, много са добрите примери! Ако говорим за световни брандове навън, със сигурност IKEA и Starbucks. За България винаги давам за пример Уникредит Булбанк, ПИБ, Мтел, Победа, Хармоника. 

« Обратно