Стойне Василев: Над 95% от бизнесите по света, а и у нас, НЕ са изградени около уникални и нови идеи

Интервю: M3 College

27 март 2015 Рі.

Много хора имат идея за бизнес, в която вярват, убедени са, че ще е успешна, но все пак не правят нищо, за да я реализират. За това как да започнем, какво трябва да преодолеем и какво е необходимо да направим, говорим със Стойне Василев – финансов коуч, професионален трейнър и собственик на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България – SmartMoney.bg, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на личните финансови консултанти. Стойне е лектор в предстоящия ни курс „Стартирай бизнес от А до Я”. Ето какво сподели той за M3 College:

 

Трудно решение ли е да напуснеш корпоративния свят? Защо стартира собствен бизнес?

Това е много трудно решение, особено ако имаш повече опит и си стигнал по-високо в корпоративната стълба. Когато започваш първата си работа и получаваш сравнително ниска заплата, е много по-лесно да стартираш бизнес, защото няма какво да губиш. Когато обаче си свикнал с определени придобивки като висока заплата, служебна кола, телефон и други, решението не е лесно. Аз имам 11 години опит в корпоративния свят, в които съм сменил 6 работни места и 3 професии. Ако на такива скокове и смяна на компании се е гледало с неодобрение в миналото, сега много млади хора са в моето положение. Те търсят място, на което ще се чувстват добре и оценени. Ако не го намерят при първия си работодател, продължават да търсят.

Аз също търсих през тези години, но накрая разбрах нещо много важно за себе си – аз съм червен домат в буркан със зелени краставици, т.е. не съм затам. Няма нищо лошо да си зелена краставица в претъпкан буркан, но ако си различен, няма да се чувстваш добре. Така установих, че за мен са по-важни неща като свобода, себеизразяване, да помагам на другите, да се уча и развивам, да разполагам с времето си, отколкото висока позиция, собствен кабинет и сигурна заплата.

 

Как се преминава психическата бариера – напускаш работа и стартираш бизнес?

Тази бариера е само психическа, тя няма нищо общо с рационалното решение да се стартира бизнес. И е много лична. При мен идеята се зароди преди около 2 години. Тогава бях на висока позиция в голяма застрахователна компания. Чувствах обаче, че нямам предизвикателства и си губя времето. Започнах да ходя на много събития за предприемачи и се запознах с ентусиазирани хора, които бяха избрали този път. Постепенно започнах да си представям „какво ще стане, ако…”.

Малко след това ме поканиха да работя за голям български холдинг като мениджър вътрешен одит и си мислех, че това ще ми даде нови сили и мотивация да продължа кариерното си развитие. Не се получи. Измъчвах се дълго време и търсих решение на тази „криза”. Моментът също не беше подходящ – имахме да изплащаме жилищен кредит, а съпругата ми беше бременна в осмия месец. Дълго обсъждахме с нея възможността да напусна и да стартирам бизнес. Решението беше да погасим задълженията и да спестим сума, която да покрие нашите разходи за няколко години. Не беше лесно, но успяхме, и от средата на миналата година съм предприемач.

 

Необходимо ли е да имаш гениална идея, за да започнеш собствен бизнес?

Разбира се, че не. Над 95% от бизнесите по света, а и у нас, не са изградени около  уникални и нови идеи. Само един е откривателят на двигателя с вътрешно горене, но има хиляди марки автомобили, нали? Дори в силно конкурентен и иновативен сектор като фармацията голям процент от медикаментите са „генерични”, т.е. със същия състав и свойства като „оригиналните”.

За да сте успешни обаче, трябва да предложите нещо ново на пазара. Това може да е нов начин за продажба, по-добро обслужване, нови начини за плащане или изобщо нещо, което да ви отличи от конкуренцията. Ако ще направите поредния реален или онлайн магазин, който е 100% същият като всички останали, по-добре недейте. Ще спасите себе си от провал, а България от поредния лош бизнес.

 

Съществува ли лесна формула един човек да разбере има ли данни да е предприемач?

Това е дълбоко пазена тайна от всички успешни предприемачи, но сега ще я споделя само с вас. И така – формулата е Успешен предприемач = Бай Иван J. Ако оставим шегата настрана, за да успеете като собственик на бизнес, трябва да не се страхувате от повече работа, да сте активни и да вярвате в себе си. Не търсете лесни формули и тестове дали ставате за предприемачи. Докато не пробвате, няма как да разберете. Аз имам приятели, които са имали всички данни да са успешни (родители с бизнес, добро образование, работливи и търсещи), но са фалирали, както и такива, които са станали предприемачи, защото са нямали друг избор, но въпреки това са успешни.

 

Погледнато през твоя опит, водят ли се българските стартъп компании по бизнес модели, или вземат решения спрямо ситуацията?

Ние сме страната на хората „Пари ми дай, акъл не ща” и това много ни пречи. Няма смисъл някой в България да измисля топлата вода и колелото, а просто да види как са го направили хората преди него и на други места. Бизнес средата у нас се зароди истински след 1997 година, т.е. ние имаме само 18 години опит. В страни като САЩ, Великобритания и Германия има компании на по 200–300 години, а на предприемачеството се гледа като на основен двигател за развитие на икономиката. Разбира се, не всички бизнес модели и практики са приложими на 100% в България, но и не сме толкова уникални. Достатъчно е да се вслушваме в хората, които имат опит и поглед върху бизнеса, за да сме успешни.

« Обратно