Спас Сливков, изпълнителен директор на OLX.bg: Електронната търговия елиминира редица капиталови разходи

Интервю: M3 College

24 март 2015 Рі.

Онлайн търговията е съществено важна за всеки бизнес. Ноу-хау и добри практики за електронна търговия ще споделят най-добрите в областта по време на eCommCongress 2015, организиран от EventsBakery, който ще се проведе на 3 април.

По темата говорим с един от лекторите на събитието Спас Сливков – изпълнителен директор на OLX.bg, част от медийната група Naspers, която оперира в 107 страни. Ето какво сподели той:

 

Кое е основното послание, което искате да предадете по време на конференцията?

 

Електронната търговия елиминира редица капиталови разходи като изграждане или наем на физически магазини, разходи, свързани с тях, персонал и т.н. Остават обаче значителни разходи, свързани с изграждането и поддръжката на онлайн магазини и маркетинг. За малките и средните търговци платформи като OLX са перфектна алтернатива, чрез която могат да достигнат до максимална аудитория – OLX се посещава от 30% от онлайн потребителите в България всеки месец. Това е постигнато без инвестиция в стоките, които продават, и в качественото обслужване на купувачите. Ние поемаме разходите за популяризиране на платформата, чиято цел е да свързва максимален брой купувачи и продавачи (частни лица и малки до средни търговци) за взаимоизгодни сделки.

 

Какви възможности дава на икономиката и бизнеса онлайн търговията?

 

В държави като Великобритания над 15% от търговията на дребно вече се осъществява онлайн, като този процент се увеличава ежегодно. В България не сме достигнали тези равнища, но тенденцията е очевидна. Тези търговци, които не изградят сериозно онлайн присъствие навреме и които не следят потребителското поведение, ще „изпуснат влака”.

 

Какво лимитира компаниите за електронна търговия?

 

Смятам, че местните компании за електронна търговия трябва да се фокусират върху фундаменталните мотиватори за потребителите – добра цена, наличност на стоките, бърза и изгодна (по възможност безплатна) доставка, качествено и бързо обслужване. В крайна сметка клиентите се интересуват точно от това. По-малките търговци в страната инвестират твърде много в маркетингови трикове, купуване на некачествен трафик към сайтовете си и т.н., вместо да се фокусират върху важното за потребителите. В OLX например за нас е важно частните лица и малкият бизнес да могат да публикуват обявите си бързо и лесно независимо какво устройство използват – лаптоп или смартфон. Важно е също така продавачите ни да реализират продажби. Това е в основата на успеха ни. Телевизионните реклами са само „черешката на тортата”. 


До каква степен онлайн купуването и продаването промениха пазара и до каква степен ще продължат да го променят?

 

Онлайн търговията даде алтернатива. Винаги, когато има конкуренция, печели крайният потребител. Благодарение на онлайн платформите за търговия (където капиталовите вложения са по-ниски и като резултат стоките често се предлагат на по-ниска цена) офлайн търговците не могат да поддържат високи цени, защото потребителите вече имат избор и алтернатива. Онлайн търговци като eMag.bg предложиха за първи път на българския пазар разпродажби като Black Friday, които бързо бяха изкопирани от други онлайн и офлайн търговци. Така отново печели крайният клиент.

 

Освен това OLX даде възможност на десетки хиляди частни лица в България да изкарат пари от ненужните си вещи, като по този начин подпомогнат семейния си бюджет. Преди OLX търговията беше в ръцете на големите търговци и вериги. Сега всеки може да бъде търговец.


Кои са основните правила, които трябва да спазва потребителят, за да не бъде измамен при онлайн пазаруването?

 

Онлайн средата е отражение на реалния живот извън мрежата. Както в живота, така и при онлайн пазаруването по-голямата част от хората са добри и коректни, но тук-там има по някоя „гнила ябълка”. Ако хората следват няколко елементарни правила за сигурност (които се отнасят не само за електронната търговия), те са защитени на 100 %.

 

Първото ключово правило е никога да не изпращат пари предварително по банков път или с други платежни системи. И второто: ако личната среща купувач – продавач е невъзможна, препоръчваме да се ползва безплатната опция при доставка „Преглед и тест, преди да платя”. Ние я предлагаме като част от услугите на OLX благодарение на партньорството ни с куриерска фирма „Еконт“. Освен сигурността потребителите спестяват и 20% от цената на доставката, ако подготвят пратките си през OLX.

 

Защо хората все по-често избират да пазаруват онлайн, и то от сайтове в далечни държави като Китай например?

 

Не съм специалист в трансграничната онлайн търговия, така че не мога да коментирам колко популярно е пазаруването от Китай, но със сигурност онлайн търговията има няколко основни предимства: често цената на стоките е добра, доставката до дома на клиента или близък клон на куриерска фирма спестява време, усилия и разходи за придвижване до физически магазини и молове, може да се пазарува по всяко време и навсякъде (нека не забравяме, че не всеки в България живее в населено място с няколко мола, така че електронната търговия предоставя чудесна възможност за тези хора).

 

Относно пазаруването от Китай – основен мотиватор тук са ниските цени, но за съжаление качеството, което потребителите получават, невинаги е на рекламираното високо равнище, а и за доставка се чака доста дълго, понякога е нужно стоките да се освободят от митница и да се плати мито –  не всеки има нерви за това.

 


Казвате, че най-вълнуващият дигитален проект, по който сте работили досега, е OLX. Имате ли планове и за други проекти, които да се развиват извън онлайн пространството?

 

Бъдещето е все по-онлайн и все по-мобайл. Искам да се движа напред, без да се връщам назад – към офлайн бизнеса. Следващите стъпки за нас са свързани с това да предложим възможно най-доброто OLX изживяване за потребителите през мобилен телефон и таблет благодарение на мобилните приложения на OLX. 

 

А иначе, когато някой ден се пенсионирам, сигурно ще си отворя ресторант или бар.

« Обратно