Малина Маринова, финансов директор на „Телерик“: Един добър финансов директор трябва да има задълбочени познания в областта на финансите, много добри комуникационни способности и умение да изгражда и развива силни и сплотени екипи

Интервю: Надя Ненкова

09 юни 2014 Рі.

Запитвали ли сте се какви качества трябва да притежава добрият финансов директор и промени ли се неговата роля в последно време? Вижте какво сподели с екипа на М3 College Малина Маринова, старши директор Финанси на Телерик АД  след края на провелия се на 4 юни CFO FORUM 2O14 (годишен форум за отговорностите и предизвикателствата пред финансовите лидери).

 

С какви предизвикателства се сблъсквате всеки ден в своята работа?

 

Предизвикателствата са многобройни и от различно естество. Бих ги обобщила така:

 

-       На консолидационно ниво се стремим да синхронизираме възможно най-много от финансово-релевантните процеси и практики във всички дружества от групата. Това води до по-надеждна и съпоставима отчетност.

-       С екипа следим основните финансови показатели за дейността и контролите за отчетност, управление на риска и ликвидността на ниво дружества и на групово ниво.

-       Освен финансовите показатели и процеси се стараем да следим пулса на бизнеса, какви промени настъпват в организацията, които биха имали отношение към финансите, за да можем да реагираме навременно и адекватно.

-       Не на последно място, старая се да отделям време за екипа, с който работя. Изграждането и развитието на силен и сплотен екип, на който може да се разчита, е изключително важно.

 

Какви качества трябва да притежава добрият финансов директор?

 

Един добър финансов директор трябва да има задълбочени познания в областта на финансите, много добри комуникационни способности и умение да изгражда и развива силни и сплотени екипи.

 

В началото на Вашето участие Вие казахте, че се надявате всеки от присъстващите тук да извлече за себе си някаква полза от форума, за Вас всъщност каква беше ползата днес?

 

За мен ползата беше, че обмених идеи и опит с колеги от различни индустрии. Установихме, че предизвикателствата, с които се справяме поотделно, са едни и същи или подобни, и че би било много полезно, ако има повече такива събития в областта на финансите. 

 

Промени ли се ролята на финансовия директор в последно време?

 

Ролята на финансовия директор се е променила от доста време. От традиционната за нашия регион роля на финансовия директор, който предимно отчита финансови резултати за минали периоди и спазва регулаторната рамка (back office функция), финансовият директор все по-често участва във взeмането на стратегически решения за развитието на бизнеса.

 

Като финансов директор какво си пожелавате занапред?

 

В професионален план си пожелавам компанията, в която работя, да продължава да се развива успешно и заедно с екипа да постигаме още много успехи.

 

Екипът на M3 College благодари на Малина Маринова за това интервю.

« Обратно