Борил Богоев, блогър: „Блогът е командният център на нашата лична марка и неин „официален“ информационен и комуникационен канал“

Интервю: Надя Ненкова

06 юни 2014 Рі.

Съвсем скоро ми напомниха за един съществен пропуск в рубриката „Уеб сайтът и блогът място за активен PR“. Днес съм твърдо решена да поправя тази своя грешка. На гости ни е един човек, който обича да помага на хората да развиват своя бизнес и с право казва за себе си, че е потресаващо добър в три основни направления: креативни решения, маркетинг стратегии и бизнес системи. Може би трябваше да разговарям с него много по-рано, но както казват мъдрите хора, по-добре късно, отколкото никога. Вижте какво казва за себе си в своя блог:

 

Борил Богоев е онлайн предприемач, консултант и лектор. Работи в областта на дигиталните технологии и маркетинга от 1999 г. През последните 12 години се занимава с уеб дизайн, афилиейт маркетинг, блогове на българския и англоезичния пазар, интернет маркетинг, консултации, „лекторстване“ и писане. Управител е на Webface Consult и автор на онлайн курсовете „Летящ старт в Интернет маркетинга“, „Десет навика за върхова продуктивност“ и „Email Kama Sutra“. Съавтор е в „Блогопедия“ и горд притежател на Ph.D. по бизнес модели в Интернет. Силно вярва в силата на интернет маркетинга и неговия неизчерпаем потенциал за превръщането на всеки бизнес в успешно начинание.

 

1. Здравейте! Какво не казах за Вас, а трябваше?

 

Ха, да видим: може би, че прекарвам по 12 часа дневно на компютъра, а през останалото време използвам мобилен телефон и това понякога ми харесва. Също така, че много обичам да пиша в блога си, но невинаги ми остава време. И трето, но не последно, че всичко, което съм постигнал, е благодарение на страхотните приятели и партньори, които имам и които на даден етап са повярвали в мен и са ме подкрепили по един или друг начин.

 

2. Как се зароди идеята за личен блог и какво Ви дава той?

 

Писането е една от моите най-силни страсти и колкото и нескромно да звучи, един от най-големите ми таланти. За мен е удоволствие да пиша. А блогът е най-директният начин да се изразявам в писмена форма. Аз пиша „разни неща“ още от 5-годишен, когато се научих да чета и пиша. Първата версия на блога си създадох преди повече от 10 години. Оттогава той претърпя множество трансформации, но не му позволих да изчезне.

 

Така че идеята за личния блог се явява просто инструмент, с помощта на който да изразявам енергиите, които се диплят в главата ми.

 

Независимо дали пиша материал от 3 реда, или от 3000 думи в блога си, това ми носи абсолютно пълно и чисто удоволствие и удовлетворение, че съм дал нещо, макар и малко, на света и – в рамките на шегатасъм допринесъл за тоталното информационно претоварване на съвременния човек.

 

3. Има ли съществена разлика между нашите блогове и тези на англоезичния пазар?

 

Доскоро имаше огромна разлика. Нашите блогове приличаха на аматьорски дневничета във всяко едно отношение. Но през последните години темата за блоговете стана достатъчно популярна, нашите блогъри добиха увереност и необходимите технически познания и умения.

 

Сега, смея да кажа, че на нашия „пазар“ съществуват доста блогове, които са стойностни, носят качествена информация и се поддържат професионално, като в същото време имат значителна читателска маса.

 

Нещо повече, забелязвам, че – съвсем закономерно – влиянието и ролята на блоговете при формиране на общественото мнение нарастват с бързи темпове. И това се вижда не само във връзка с политическите събития, а и в повечето области на живота и бизнеса.

 

4. Доколко важен е блогът за изграждането на нашата онлайн репутация?

 

Наличието на личен, професионален или бизнес блог е ключов фактор за изграждането на качествена и управляема онлайн репутация. Блогът е командният център на нашата лична марка и неин „официален“ информационен и комуникационен канал.

 

А ако говорим за политици, журналисти, консултанти, изпълнители, хора на свободни професии, малки бизнеси, то считам, че блогът е практически задължителен. Тези типове професионалисти разчитат основно на популярността и репутацията си онлайн и ако не ги управляват качествено, резултатът може да е катастрофален.

 

5. Как социалните мрежи промениха начина, по който компаниите правят бизнес в България?

 

Умните компании (независимо дали са малки или големи) бързо осъзнаха, че евтините рекламни послания на общо основание не работят достатъчно добре. Разбраха, че трябва да бъдат по-близо до клиентите си, да водят диалог с тях, да им помагат, да споделят с тях.

 

Социалните мрежи дават много добър инструмент именно за това и така промениха начина за правене на бизнес от „търгашески“ на ориентиран към клиента и изграждането на трайни, добронамерени и взаимноизгодни отношения.

 

Разбира се, социалните мрежи промениха само тези бизнеси, които бяха готови и имаха желание да го направят. С един чук можеш както да забиеш пирон, така и да си удариш пръста. Всичко зависи от уменията и концентрацията.

 

6. Посочете ни някои от добрите практики в онлайн маркетинга?

 

Добрите практики са много, но аз бих искал да посоча четири от лошите. Това са:

  • SPAM, независимо от информационния канал. „Непоисканите търговски съобщения“, независимо дали става въпрос за имейл, социални мрежи или SMS-и, не носят дълготрайни отношения и доволни клиенти. Не давайте на хората това, което не искат, а точно обратното.
  • „Трикове“ и „Хакове“. Кратките пътища са за мошениците и за псевдотарикатите. Истинските и стойностни успехи се постигат с упоритост, много мислене, преодоляване на препятствия и огромни количества от хъс и действие. Кратък път към успеха няма, освен за тези, които продават пътни карти за него.
  • Работа на парче, липса на стратегия. Всяка наша дейност, не само в областта на маркетинга, е добре да бъде част от един общ план, който води организацията (или човека) към предварително определена цел. Разпокъсаните действия от типа „да пуснем малко фейсбук реклама“, „дай да оптимизираме сайта за гугъл“, „я да си направим блог“ не водят до добри резултати.
  • Липса на измерване, анализ и оптимизиране. Едно от най-големите предимства на дигиталните маркетингови канали е възможността много точно да се измерват и анализират резултатите и да се предприемат мерки за тяхното подобряване.

 

7. Как да създаваме съдържание, което привлича вниманието и продава?

 

Като следваме следните прости стъпки:

  • Познавайте много добре хората, за които пишете.
  • Създавайте съдържание, което е полезно, интересно и забавно за тях, а не за вас самите.
  • Пет пъти дайте и един път поискайте.

 

8. Доколко важно е да слушаме ефективно клиентите си и какво ще посъветвате мениджърите, които не умеят да го правят?

 

Да слуша ефективно клиентите си, е може би най-важното умение за всеки бизнес. На мениджъри, които не го правят, бих предложил нещо много просто – поставете се на мястото на клиента и се опитайте да си представите какви проблеми има той, какво го вълнува; задавайте въпроси, много въпроси; слушайте и си записвайте; намерете отговорите и ги предложете на клиента под формата на взаимноизгодна сделка.

 

9. Как да изградим качествен имейл маркетинг, с който да реализираме максимална печалба?

 

Това е тема на цял учебник (а и вече са изписани стотици книги в тази област), но ако трябва да сумирам най-важните неща, ето ги:

  • Не купувайте и не продавайте имейл списъци. Повярвайте ми, няма смисъл, няма и печалба, особено в дългосрочен план.
  • Дайте основателна причина на потенциалните ви клиенти да се запишат сами във вашия имейл списък – бюлетин, новини, специални отстъпки, безплатна е-книга. Нека сами поискат от вас да им изпращате съобщения.
  • Изпращайте съобщения редовно, но без да досаждате.
  • Изпращайте такива съобщения, каквито сте обещали. Не прекалявайте с рекламата. Първо дайте,  после поискайте.

 

10. Разкажете ни малко повече за афилиейт маркетинга и успя ли той да намери своето място на българския пазар?

 

За мен афилиейт маркетингът, особено когато се прави професионално, е един от най-мощните маркетингови инструменти. В световен мащаб той е заел своето място, докато в България все още го търси.

 

Има няколко афилиейт мрежи на нашия пазар, както и стотици практикуващи тази „тайнствена“ дейност. Все още обаче този маркетингов канал не е успял да спечели напълно доверието на българския бизнес и според мен не се възприема насериозно и не се разбира. А би трябвало.

 

11. Какъв съвет бихте дали на младите предприемачи у нас, които се стремят към успешен бизнес в онлайн среда?

 

Много съвети могат да се дадат, но аз ще се опитам да се огранича в три:

  • Не мислете първо колко пари ще изкарате, а какъв проблем можете да решите, за чието решение хората са готови да ви платят. Не изпадайте в ситуация, в която продуктите и услугите ви се продават, но не се купуват.
  • Не се заблуждавайте, че интернет бизнесът е „по-лесен“ от „обикновения“. По-труден е. По-динамичен е. Изисква повече работа, по-бързи реакции и по-голямо посвещение.
  • Няма кратки пътища към значимия успех. Ще ви трябват труд, упоритост, страст и находчивост в големи количества. Но пък резултатът си заслужава.

 

12. Довършете изречението: „Обичам да блогвам...“

 

Обичам да блогвам, защото това е начинът, по който мога да споделям знанията и опита си и да помагам на другите, както и да изразявам идеите си.

 

Вижте какво беше нашето предизвикателство към Борил и как ни отговори той: Как според Вас изглежда идеалният клиент на M3 Communications College и как да го привлечем чрез социалните мрежи?

 

Идеалният за M3 College клиент според мен е млад и динамичен професионалист, занимаващ се активно с маркетинг и PR, който е усетил нуждата от постоянно самоусъвършенстване, но не е доволен от предоставяната към момента информация и налични обучения.

 

Можете да го привлечете не само чрез социалните мрежи, но първата стъпка е да установите какви теми го интересуват и да предложите съответни обучителни и консултационни продукти – онлайн и на живо. Аз бих заложил на по-специализирани и нови стратегии, техники и практики във всички области на дигиталния маркетинг. Избягвайте общите теми и приказки, защото този тип клиент вече е запознат с тях.

 

Привличането на нови клиенти от този тип, особено в образователната област, може най-ефективно да стане по няколко важни канала:

  1. Content Marketing: използвайте блог и имейл канал.
  2. Събития: подгответе и промотирайте регулярни безплатни обучения и дискусии (не само в областта на PR) и канете интересни гости.
  3. Създайте свой YouTube канал: публикувайте редовни съвети, интервюта с експерти, истории за успешни кампании/клиенти и презентации.
  4. Социални мрежи: Всичко това (т.1-3) „покрийте“ в социалните канали.

 

Благодарим на Борил Богоев за интересните и полезни отговори. А Вие не ни пропускайте и следващия петък.

« Обратно