Кристиян Постаджиян, маркетинг и рекламен специалист: Най-ефективният начин да се маркетираме извън България е да имаме силен бранд България. Но го нямаме

Интервю: Лиляна Динкова

26 май 2014 Рі.

Ако се интересувате от маркетинг и реклама, гл. ас. д-р Кристиян Постаджиян е човекът, който може да ви разкаже любопитни подробности и да ви научи на много.

 

Той завършва маркетинг в УНСС и „Медия стратегии и планиране“ в The University of Delaware, eFlag Learning Solutions. Програмен директор е в департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ в НБУ и съавтор на магистърската програма „Рекламен мениджмънт и визуален брандинг“. Там преподава дисциплините „Медия планиране“, „Принципи на маркетинговите комуникации“, „Международна реклама“, „Визуален мърчандайзинг“, „Реклама и медии“, „Медиен брандинг“ и други.

 

Какво прави една реклама успешна, как да се маркетираме извън България и да се задържим трайно на световния пазар и още – четете в интервюто. 

 

1.    Има ли универсални стратегии в маркетинговите комуникации?

 

Има принципни подходи, които са важни и обикновено винаги дават резултат. Но лично аз защитавам позицията, че всяка комуникация разрешава конкретен проблем или развива дадена конкретна възможност и в този ред на мисли е важно разработването на такава стратегия, която дава резултат при разрешаването на тези конкретни възможности и проблеми. 

 

2.    Кои са задължителните „компоненти“ на една успешна, грабваща вниманието рекламна кампания?

 

Между „успешна“ и „грабваща вниманието“ има разлика. Една кампания може да е интересна и забележима, но да не доведе до ефективност. За мен най-важното за една ефективна кампания е тя да е съобразена с онова, което мотивира потребителя към покупка, да показва разбиране на потребителя, на неговите емоционални и/или рационални мисли и разсъждения. Когато този инсайт е уловен, ставаме свидетели на успешни комуникации. Разбира се, всичко това е част от самата стратегия. Стратегическото осмисляне е много важно да предхожда самото планиране на рекламната кампания. Когато стратегията е силна, криейтивът и планирането имат сравнително лесната задача да развият заложеното в нея.


3. Кой е най-ефективният начин да се маркетираме извън България?

 

Да имаме силен бранд България. Но го нямаме.

 

4. Кое е най-голямото предизвикателство при международния маркетинг?

 

Адаптацията на всяко едно ниво в маркетинга. От продукта до самата комуникация.

 

5. Какви са стъпките при налагане на българска фирма на международния пазар?

 

Много зависи от бизнеса й и конкретния пазар, но безспорно първата задача е доброто проучване – и на пазара, и на условията за правене на бизнес, и на тенденциите пред този пазар. Установяването на подходящи партньорства също е важен елемент. Дистрибуцията е друго голямо предизвикателство, ако говорим за стоки. Комуникацията започва едва когато почти всичко друго работи и продуктът е готов за продажба на дадения външен пазар.

 

6. Каква е формулата един бранд да се наложи и да се задържи дълго сред най-успешните и популярни брандове?

 

Да е актуален за потребителите. Преди време „Орео“ направиха една интересна кампания по повод 100-годишнината си, с която показаха какво значи да си актуален и да следваш интересите на потребителите си. Социалните мрежи разкриват много възможности за това, стига бранд мениджърите да уловят правилния момент.


Имате още въпроси за международния маркетинг?

 

Запишете се за курса на M3 College „Как да маркетираме успешно извън България“ с гл. ас. д-р Кристиян Постаджиян, за да разберете отговорите и получите още полезни съвети от първа ръка.

« Обратно