Любомир Недялков, създател на платформата studymentors.eu: За да е успешен един start up, той трябва да решава конкретен проблем по-добре от всички останали

Интервю: Лиляна Динкова

22 май 2014 Рі.

В рубриката ни „Младите надежди на България“ продължаваме да  ви доказваме, че има млади, амбициозни българи със страхотни идеи и проекти. Един от тях е Любомир Недялков, магистър по Management of Technology от Delft University of Technology, Холандия, и създател на сайта studymentors.eu.

 

Ако някога сте се замисляли да следвате в чужбина и през главата ви са минавали хиляди въпроси относно цената, качеството на образованието, транспорта и какво ли още не – studymentors.eu e мястото, където може да зададете тези въпроси и да получите необходимите отговори от първа ръка, напълно безплатно – от студенти (ментори), учещи/учили в избрания от Вас университет.

 

Повече за studymentors.eu, за социалното предприемачество и за това, какво ти дава образованието в чужбина, разберете от Любомир Недялков:

 

Как ти дойде идеята за Study Mentors?

 

С мен се свърза момче, което искаше да следва в моя университет, за да ме поразпита за най-различни неща около самия университет, градчето и изобщо за Холандия.  Освен с информация  му помогнах с доста неща –  да си намери квартира, или по-точно той „наследи“ моята квартира. Също така имаше проблеми с неговото кандидатстване, тъй като не беше получил добра консултация от агенцията, чрез която беше подал документи, и първоначално не го приеха. Стигна се до обжалване на решението, на което аз го представлявах на място. В крайна сметка беше приет на лотариен принцип и нещата се получиха.

 

В последствие ми хрумна, че всеки настоящ студент е минал през всички процедури по кандидатстване сравнително скоро и може да спести много главоболия на хората, които тепърва ще минат по този път. И така се роди идеята за платформата.

 
Как оценяваш проекта си, когато стане дума за практичност и обществена полза?

 

Смятам, че платформата може да бъде страшно полезна на всеки млад човек, който е взел решение да кандидатства в чужбина и вече се е ориентирал какво иска да учи. Той може да попита нашите ментори както за практична информация относно живота на определено място, така и за информация относно кандидатстването, процеса на обучение и възможностите за професионална реализация след завършване. Менторите ни са хора, които могат да споделят неща от собствения си опит и това ги прави страхотен източник на информация за младежите.


Каква е мисията на Studymentors?

 

Ами, простичка е... Мисията на Study Mentors е да помогне на всеки млад човек, който иска да следва в чужбина.


Кои всъщност са менторите?

 

Менторите са настоящи или вече завършили студенти от различни университети. Те са млади хора, които съвсем доброволно са се записали в Study Mentors, защото ги кефи да помагат на други като тях. Страшно много се зарадвах на реакциите и интереса на българските студенти в чужбина, когато започнахме с валидирането на идеята, и им свалям шапка за това, че са готови да отделят част от времето си, без да им се заплаща.

 

Възможно ли чрез studymentors.eu българските университети да се рекламират и да привличат чуждестранни студенти?

 

Възможно е. Но тук идва въпросът за езика на преподаване. Има една сериозна тенденция на запад все повече и повече специалности да се преподават напълно на aнглийски език. Според мен това е абсолютно необходима стъпка за привличането на чуждестранни студенти.

 

Може ли сайтът да се превърне в бизнес?

 

В момента активно търсим начин това да се случи. Със сигурност няма да искаме от кандидат-студентите да плащат – все пак менторите отделят от времето си доброволно.

 

Иначе обмисляме начини да включим университетите като устойчив източник на средства. Имаме идеи как може да стане това, но все още е рано да ги споделяме.

 

Какво е най-важното, което един млад човек трябва да знае, преди да замине да учи в чужбина?

 

Най-важното е, че оттук насетне всичко зависи от самия теб. В чужбина ставаш много самостоятелен, защото трябва да се оправяш с университета, общината, сметките, ежедневните неща и т.н. В тази връзка всеки млад човек трябва да проучи какво иска да учи и да премине през процеса на кандидатстване сам! Това е една страхотна подготовка за това, което следва.

Какво дава образованието там?

 

Освен знания най-важното са новите приятели от най-различни страни. Имах късмета да уча в силно международна специалност и се запознах с хора отвсякъде. В една такава обстановка можеш да вземеш най-доброто от всички култури и начините им на мислене. И разбира се, ако искам да пътувам някъде (напр. Исландия или Индонезия), имам осигурен диван и добър приятел, който да ме разведе наоколо...

 

Какво за теб означава „социално предприемачество“?

 

За мен „социалното предприемачество“ не е много по-различно от „несоциалното“. По-скоро виждам проектите, които влизат в първата категория, като много по-предизвикателни и съответно по-интересни. Смятам така, защото поради една или друга причина си избрал да решиш определен проблем за определена група от обществото безплатно. Необходимо е обаче да намериш начин, по който да продължиш да го правиш и в бъдеще. От моя опит това не е хич лесно, но пък, както вече казах, е страшно интересно.

Има ли място устойчивият бизнес модел в НПО сектора?

 

Абсолютно. Въпреки че доброволците вършат страхотна работа, те имат ограничен ресурс от време и енергия, тъй като трябва да се издържат по друг начин. В НПО трябва да има хора, които се занимават full-time с дейностите на организацията именно поради тази причина. Съответно стигаме до нуждата от устойчив бизнес модел с устойчив източник на финансиране.


Как изглежда устойчивото общество през твоите очи?

 

Нямам интересен отговор – общество, което върви напред, а не назад. Бъдещи поколения, които живеят в по-добра среда от сегашната.

 

Какво прави един start up успешен?

 

Нещата са много, но основните са две. Първо, start-up компанията трябва да решава конкретен проблем. И то по-добре от всички останали. И второ, основателите трябва да са проактивни. Проактивни както в търсенето на точното решение, така и в „продажбата“ му на потребителите/клиентите си.


Какво би посъветвал българските младежи?

 

Да започнат да се ориентират колкото се може по-рано за това какво им се прави след най-якия ден, в който ще завършат училище/университет.  Моя съвет – намерете си стаж в някоя фирма и вижте какво правят професионалистите. Вижте дали ще ви хареса. Ако ви хареса – супер, търсете образование или развитие в тази сфера. Ако не ви хареса, то поне знаете, че това не е за вас, което хич не е малко. Следващ стаж. И така...

 

Вече има и интересни проекти, насочени към ученици, където може да се научи страшно много. Такива са ABLE Mentor на ABLE и „Моята професия като призвание“ на WishBox. И като цяло – бъдете активни, търсете информация и възможности и се възползвайте!

« Обратно