Иво Илиев, блогър: Най-важното е да създавате това съдържание, което потенциалните и настоящите ви клиенти ще търсят – II част

Интервю: Надя Ненкова

11 май 2014 Рі.

Продължаваме и днес с още интересни съвети за дигиталния маркетинг от Иво Илиев:

 

Напоследък все по-често се говори за „Facebook маркетинг с нулев бюджет“, какво според теб представлява той?

 

Много е важно да се говори и прави такъв маркетинг. Само така по-голямата част от хората ще се убедят сами, че им е необходима агенция за техния facebook маркетинг. От работата ми с клиенти съм се убедил, че ако искаш да те приемат насериозно, трябва да си готов да инвестираш в себе си. Не е сериозно да инвестираш в себе си нула.  Все пак е важно да опиташ – по този начин ще си по-подготвен на по-късен етап, когато се обърнеш към агенция. Ще имаш конкретни наблюдения, които ще са от голяма полза за дигиталната агенция и бъдещата стратегия. Затова не отричам маркетинга с нулев бюджет – това е едно необходимо начало, с което всеки бизнес може да започне и да опита за кратък период от време.

 

Как нашият сайт да бъде сред топсайтовете по търсене в Google и как се създава съдържание, което ни отличава от останалите?

 

Интернет става семантичен, което означава, че когато аз и ти търсим едно и също нещо, вероятността ти да видиш едни резултати в Google, аз – други, е доста голяма. Много хора си мислят, че могат да компенсират със съдържание какво ли не. Съдържанието онлайн няма да компенсира недоволството на клиентите или некачествената стока. Да, съдържанието е важно, но не е всичко в Интернет.

 

Винаги съм твърдял, че е най-важно да създавате не съдържание, което е голямо по обем, или е на тема, на която друг все още не е писал. Най-важното е да създавате това съдържание, което потенциалните и настоящите ви клиенти ще търсят. Кое е то? Питайте ги! Само те знаят. Именно това съдържание ще ви отличи от останалите.

 

Каква стратегия да използваме, за да популяризираме нашия сайт във виртуалното и реалното пространство?

 

Всеки сайт е и продукт, и виртуално място. Фирмата трябва да мисли как да направи сайта наистина добър продукт, който клиентите да искат да „консумират“, но и как да го направи добро виртуално място – лесно и желано за достигане и ползване. На база на това търсим начини да популяризираме всеки един уеб сайт. И всеки сайт си има своите специфики и различия – също както всеки продукт или всеки фирмен офис в реалния свят. Важното е да познаваме тези специфики, да потърсим предимствата и след това каналите, където да ги представим подобаващо добре.

 

Любопитно ми е, ако М3 College беше твой проект, каква стратегия щеше да приложиш, за да подобриш присъствието му в социалните мрежи?

 

Щях да предприема нещо дръзко и дори мъничко шантаво, с което да опитам да  предизвикам „вирусен“ ефект. Някаква провокация към аудиторията, с която да създам положителна емоция, която да свържат с бранда.

 

Ето какво предизвикателство имах към Иво:  Каква Fаcеbook игра би предложил да направим, за да привлечем повече активни потребители към сайта на М3 College?

 

Интересно предизвикателство. Задачата пред участниците трябва да е нещо провокативно, но което да е тематично и в крайна сметка да рекламира дейността на M3 College. Добър вариант е да представят несъществуващ бранд със забавен предмет на дейност. Примерно наскоро поставих такава задача на един workshop – участниците да се съберат в отбори и да измислят име, слоган и реклама на фирма за терлици. Беше много забавно и готино. В случая фейсбук играта може да дава всеки месец, в рамките на около 3 месеца, за да не им омръзне, различна задача на участниците, за различен въображаем бранд. Съответно участниците могат да са в отбор по 3-ма, като публикуват снимка на рекламен постер или 10-секундна видеореклама. Така ще разберете кои са активната част от феновете ви и кои от активните са талантливи в областта на PR и маркетинга. Наградите ще са ваучери за обучения в M3 College, с което ще сме сигурни, че почти всички участници ще са потенциални клиенти в бъдеще. Изборът на победител ще става по два начина – чрез гласуване на публиката и чрез избор от жури. Това означава две първи награди, с което диверсифицираме риска от недоволства след обявяване на победителите. Съответно посредством регламента за гласуване имаме застъпвания на трите игри през трите месеца. В месец № 2 ще се гласува за играта от месец № 1, а същевременно ще се участва за играта от месец № 2, което означава гарантирано добра и постоянна активност на аудиторията през трите месеца. Чрез гласуването на публиката доста лесно ще намерите лидерите на мнение сред аудиторията.

 

Всичко това няма да работи достатъчно ефективно, ако не е наистина добре представено като дизайн визия, ясен регламент, добре обмислени награди и най-вече – едно интересно и забавно предизвикателство към участващите. За мен едно от важните неща е да се подберат наистина интересни въображаеми бизнеси, за които хората да мислят реклами.

 

За да имаме наистина добър Happy end на цялата кампания, трябва да я „изнесем“ offline, извън фейсбук и интернет пространството. Това може да стане много лесно – ако на томболен принцип изтеглите примерно 50 участници, които да получат покана да посетят специален семинар на M3 College, на който ще се обсъждат най-интересните участия от фейсбук играта и ще се обявят победителите в нея. Разбира се, за всеки от 3-те месеца ще има по един такъв семинар, който след това ще се публикува като видео онлайн.

 

Трябва да ти призная, че за последните 1-2 години, в рамките на два-три дни имаме поне едно запитване за фейсбук игри или промоции, и с колегите постоянно мислим над различни „сценарии“ за най-различни бизнеси. M3 College е благодатен за фейсбук активности и могат да се измислят най-различни интересни кампании.

 

Благодарим на Иво за полезните и интересни отговори, а вие не ни пропускайте и следващия петък, когато ще говорим за това как да пишем за уеб.

« Обратно