Иво Илиев, блогър: „За един пиар блогът може да е поредният сайт, където да публикува рекламна статия или банер на клиент, но за блогъра това е лична територия и в нея има специфични правила, които само той си знае и защитава“

Интервю: Надя Ненкова

10 май 2014 Рі.

Дълго обмислях дали трябва специално да ви представя следващия ни гост в рубриката ни „Уеб сайтът и блогът място за активен PR“. Не познавам някой, който да е толкова популярен и активен в социалните мрежи, колкото него. А както всички знаем, щом те има в Google, значи съществуваш. Той работи в сферата на онлайн рекламата. В своя блог активно пише за всичко, което му е интересно, и за всичко, с което се е сблъсквал в своята практика: интернет реклама, оптимизация на сайт, онлайн маркетинг, социални мрежи и уеб разработки, онлайн репутация и брандинг, уеб дизайн. Лектор е на различни събития. Работи по мащабни онлайн кампании както за български, така и за чуждестранни клиенти.

 

Той е Иво Илиев.

 

Какво трябва да знаем още за теб?

 

Обичам семейството си и работата си, като истински представител на зодия Лъв мразя да ме настъпват по опашката и ми харесва да получавам предизвикателства.

 

Каква е първата ти мисъл сутрин?

 

Като цяло трудно събирам някакви мисли сутрин. Мразя да ставам рано, но постоянно ми се налага. През делничните сутрини преговарям плана за деня, докато приготвяме сина ми за яслата, а през уикендите винаги се питам „Как е възможно това дете да стане толкова рано и да ме цели с играчките си?“.

 

Кога и как се зароди идеята за личен блог?

 

Блогът ми съществува от близо 8 години. Когато създадох блога си, не бях сигурен дали всъщност правя блог, или някакъв сайт. Затова първият му вариант имаше страници „За мен“, „Контакти“, „Услуги“, „Съвети“ и „Ресурси“. В „Съвети“ публикувах различни кратки статии и впоследствие се насъбраха повечко. Затова се поинтересувах как мога да си спестя работата за публикуването им и попаднах на някой статии за WordPress – след няколко седмици вече бях пуснал нещо наистина приличащо на блог.

 

Идеята за блога ми хрумна съвсем случайно – не исках да имам поредния фирмен сайт, а друга форма на уеб присъствие, с която да споделям някой неща от практиката си. Запитах се защо изобщо някой би посещавал мой сайт, ако в него няма да открие нещо повече от общи приказки. Затова общите приказки бяха заменени с полезни съвети и статии от мен. Не исках да е от фирма, а от Мен – Иво Илиев. Исках да е по-лично и по-приятелско – за мен това беше работещо.

 

Какво те вдъхновява и какво е важно за теб, когато пишеш в блога?

 

Вдъхновява ме възможността да споделям. Така откривам хора, с които мога да си говоря по темите, които ме вълнуват, което е страхотно.

 

Моето вярване е, че няма как да продадеш нещо на някого, когато той не го разбира и не е наясно с какво това нещо ще му е от полза. Ако аз искам да продавам услугите на своята дигитална агенция, чувствам за мое задължение първо да ги обясня достъпно, конкретно и подробно на потенциалните си клиенти. Именно това е важно за мен – хората да са наясно какво им е нужно. Аз пиша за дигитален маркетинг и реклама – това е много динамична тематика и промените в нашия бранш са ежедневни. Затова е важно нещата да се обясняват периодично и ясно за хората – само така те ще знаят в какво трябва да инвестират.

 

До момента този подход не ме е подвел. В началото, когато създавах своя блог, не предполагах, че ще открия толкова много страхотни професионалисти и приятели. Също не очаквах, че макар да е на български, той ще ми помогне да достигна дори до чуждестранни клиенти – това е доста странен ефект за мен, до ден днешен.

 

Напоследък често задавам този въпрос и мисля, че точно ти можеш да ми дадеш най-интересния отговор: Как ефективно да общуват един пиар и един блогър?

 

Знаеш, че всеки си има лично пространство и всеки си го пази – не дава на другите да го нарушават. Блогът е такова виртуално лично място за автора си. За да е ефективно общуването с този автор, това трябва да е пределно ясно на отсрещната страна. За един пиар блогът може да е поредният сайт, където да публикува рекламна статия или банер на клиент, но за блогъра това е лична територия и в нея има специфични правила, които само той си знае и защитава. Затова в началото пиарът трябва да попита точно за тези правила.

 

Също така пиарът не трябва да забравя, че всеки блогър е лидер на мнение сред своите читатели. И всеки блогър винаги ще иска да е лидер на мнение, защото това му дава власт за неговата лична медия. Ако пиарът иска да го въвлече в кампания, трябва да е напълно наясно, че по-важно от кампанията винаги ще са лидерските позиции на блогъра и те няма да бъдат жертвани в името на кампанията. Затова предложението на пиара трябва да е съобразено не само с тематиката на блога, но и със самия блогър като личност. Например, ако на мен ми предложат да пиша с препоръка за кучешки храни, аз ще откажа, защото нямам куче и моите читатели знаят това.

 

Кой е най-добрият проект, над който си работил през последната година, и защо?

 

Труден въпрос. Никога не съм знаел как да оценя проекта като повече или по-малко добър. Дали да гледам резултата, или пък лекотата, с която е изпълнен, или идеята... Всеки проект има добри страни, защото той е дело на професионалисти, които са дали парченце от своето ноу-хау и креативност, за да сглобят нещо уникално само по себе си.

 

Има ли универсална формула за това, как да изградим добра онлайн репутация на нашия бизнес?

 

Според мен има няколко универсални правила, които често повтарям и ще повтарям, защото практиката ме е убедила в тяхната важност. Първо, дигиталните кризи най-често не ги създават клиентите, а фирмите. Затова е много важно как отговаряте на клиентите си. Кризата онлайн настъпва не в момента, в който един човек не е доволен от вас, а в момента, в който останалите го подкрепят. И това зависи почти винаги от вас самите. Второ, управлението на онлайн репутацията се разделя на два вида: превантивно и закъсняло. Второто коства много пари и време, а резултатите са под въпрос. Затова действайте превантивно. И третото правило е нещо, което знам от видеоиграта Super Mario: „Това, което не ме убива, ме прави по-малък“. С това изречение много добре се описва негативната онлайн репутация. Тази репутация всъщност се създава доста по-лесно. Затова най-често съветвам своите клиенти да си търсят положителните отзиви. Хората онлайн са по-склонни да споделят негативни коментари по адрес на фирмите или продуктите. Важно е да ги подтикваме да споделят и когато са доволни.

 

Кои са най-големите трудности, с които се сблъскваш ежедневно в работата си с различни клиенти?

 

Често са сроковете. Нашата работа до голяма степен е творческа и липсата на достатъчно време я прави рутинна. Това е нещо толкова пагубно понякога, че съм виждал как мои колеги са изоставяли нашия бранш заради тази забързана механична монотонност, която бързите поръчки налагат. Една идея, една кампания или услуга изисква време за осмисляне и преосмисляне – така се създават страхотни неща и няма по-бърз начин за това.

 

Interactive Age стана първата агенция в България, която беше приета във Facebook Studio (една от най-професионалните общности за facebook marketing), и първата, която има одобрена маркетингова кампания, проведена във Facebook. Разкажи ни как се стигна до този момент?

 

Всъщност доста трудно. Агенцията не е голяма, а кандидатства за място сред международно големите. Кампанията, с която се представихме, обаче наистина беше страхотна и за това трябва да благодаря на Васи Вълчанова и нейните колеги от OZONE.bg. Между впрочем тази година отново с тях реализирахме продължението на същата кампания, което беше още по-успешно. Надявам се скоро да го видим във Facebook Studio, а защо не и сред избраните за Facebook Awards.


Останете утре и с втората част от интервюто с Иво, когато ще разберете повече за дигиталния маркетинг с нулев бюджет и как той се справи с едно наше предизвикателство.

« Обратно