Димитър Николов, сериен предприемач: Искам да видя България на инициативата

Интервю: Цветан Лукарски

29 април 2014 Рі.

Колко време е необходимо на един професионалист, за да направи име? Пет? Десет? Двайсет години? Напълно е вероятно цял живот да работи и все пак да не пробие в бранша.

 

Димитър Николов вече е добре познат в предприемаческите и маркетинг среди.

Той е съосновател и маркетинг директор на новото приложение Clusterize. Един от съоснователите на  Mediabit.bg и съавтор на безплатните книги "Маркетинг приказки" и "Блогопедия".

Ето какво сподели той за M3 College:

 

Как възникна у теб интересът към дигиталния маркетинг?

 

Спомням си, че бях на 16 години, когато попаднах на блог за правене на пари онлайн. „Брей!“, казах си аз. „И това могло да се прави.“ Вътре имаше изобилие от информация за афилиейт маркетинга, чрез който препращаш клиенти към нечий бизнес и получаваш комисиона от всяка продажба, осъществена през твоя уебсайт.

 

Запретнах си ръкавите и започнах да се уча как се прави уебсайт, какво е оптимизация за търсачки и как се инвестират средства в интернет реклама. Принтирах около три-четири топа хартия със статии и е-книги. Започнах да прилагам нещата на практика и да изкарвам пари. И научих изключително много в този процес. Но най-важното, което това време ме научи още като тийн, бе, че пари се правят лесно. Въпросът е как да ги инвестираш след това, за да направиш повече пари,  вместо да ги похарчиш на първия голям купон.

 

За жалост, твърде много българи, вероятно заради недоразвитата бизнес и инвестиционна култура у нас, остават с манталитета на тийнейджър относно парите и времето като цяло. Харчат, но не инвестират. Силно се надявам това с времето да се промени.

 

Разкажи ми малко за първия си проект. Как се зароди?

 

Първият ми български проект бе Kreativen.com. Тогава бе блог за блогове и маркетинг, а днес е специализирано онлайн издание за маркетинг и реклама. Натрупах немалко know-how за онлайн маркетинга и имах чистото желание да го споделя в родния уеб, където информацията така и така е оскъден ресурс. Благодарение на това си направих име в средите, привлякох няколко големи компании, на които бях консултант, а също така посетих десетки събития като гост и като лектор.

 

С течение на годините разбрах, че много колеги от бранша са се вдъхновили от този сайт. Което винаги е поставяло усмивка на лицето ми, защото това бе основната негова цел.

 

От непотвърдена информация разбрах, че си спечелил финансиране от Launch Hub, трудно ли се постига такъв успех? Как ще използваш тези финанси?

 

Да, с приятели направихме нов стартъп и получихме финансиране. Ще бъде голямо приключение, защото развиваме мобилно приложение за потребителите на Android и iOS, а оттам ще има и много за учене.

 

Пари се намират лесно, стига да имаш идея, да събереш екип и да направите нещо, което може да бъде полезно на хората. Въпросът обаче е какво правиш с тези пари. Трябва да действаш по-бързо от останалите, за да откриеш „топлата вода“ на твоя продукт. Да провеждаш непрестанни експерименти с продукта и посланието, за да създадеш нещо уникално, което да грабне вниманието на хората по света.

 

Първата инвестиция в един стартъп почти винаги отива за заплати, оперативни разходи, както и (малко) маркетинг. Голямата задача пред нас е да пуснем продукта възможно най-скоро, да открием коя е таргет аудиторията от потребители, която има най-голям интерес към него, както и да разработим стратегия да достигнем до тях на най-ниската възможна цена. И точно това възнамеряваме да направим в близките няколко месеца. Един голям, но контролиран експеримент с нещо, за което целият екип горещо се вълнува.

 

Какво според теб те отличава от останалите в бранша?

 

Любопитството и искреното желание да слушам останалите. Вярвам, че хората стоят в основата на всяко начинание на този свят. За да успееш да вникнеш в начинанието, каквото и да е то, без изключение, първо трябва да вникнеш в хората. Да разбереш какво ги мотивира да станат толкова рано сутрин и да работят часове наред по това, което правят. Едва тогава осъзнаваш дали можеш да допринесеш със стойност.

 

Често отказвам да работя с хора, които имат нетърпимост към промяната. А не е ли именно тя това, което движи хората и компаниите напред? Имам огромен афинитет към промяната и риска, което ме прави съвместим за работа само с определен тип хора. Тези, които се впускат в приключения, а след това оставят данните обективно да говорят какво точно са постигнали.

 

Кои автори те впечатляват?

 

Сет Годин е геният на маркетинга, от чието мислене съм „крал“ много. В основата на всичките му книги е универсалната истина, че трябва да намериш това, което те отличава в този свят.

 

От друга страна, книгите на Дейл Карнеги всеки път ми напомнят колко важен е човешкият подход към всеки, с когото си имаш работа — от съдружник до шеф, чак до доставчика на вода в офиса и чистачката. Защото всеки човек по един или друг начин допринася към взаимния успех и ако не уважаваш неговите усилия, се превръщаш в една голяма обща пречка.

 

Няма как да пропусна и Дейвид Огилви. Човек, който в даден период от живота си зарязва всичко, за да направи „невъзможното“. Огилви създава една от най-добрите рекламни агенции в света, задвижен от вярата в добрите идеи и човешкото отношение. Имам една любима негова мисъл, че клиентите са като твоята жена — трябва да се държиш подобаващо, ако искаш да ги спечелиш и задържиш.

 

Чисто философски съм повлиян от даоизма и Лао Дзъ. „Даото“ е едно велико творение на човешката проницателност в природата. Говори за вечната промяна и вярата в нещо, което не може да бъде видяно, но което слепва цялата вселена в едно. Интерпретациите на „Даото“ са много, защото е написано през 4. век преди Христа. Но моята е, че това нещо е твоят собствен инстинкт. И колкото повече се научиш да го следваш, толкова повече живееш. Обречени сме на вечна промяна, в която доброто и злото, трудното и лесното се преплитат всяка минута. Затова е наш човешки дълг да се научим да им се наслаждаваме. Без предубеждения, без очаквания. С чисто действие и вяра в инстинкта.

 

По какъв начин стимулираш творческите процеси у себе си, когато ти е необходима нова идея?

 

Имам толкова много идеи, които редовно споделям с приятели, колеги и непознати. Правя го, защото нямам нито времето, нито възможностите да реализирам повечето от тях. При мен по-голямото предизвикателство не е креативното мислене, колкото самото изпълнение. Боря се с човешкия мързел по много прост, но изключително ефективен начин. Когато се усетя, че се застоявам или не напредвам, просто се впускам в риска.

 

Има ли много млади хора в сферата на дигиталния маркетинг? С какъв екип предпочиташ да работиш – по-стар и обигран или по-млад и креативен?

 

Има изобилие от всякакви хора в този бранш, млади и с огромен опит.

 

Младите колеги имат изгарящото желание да създават страхотни неща. Затова не се страхуват да правят нестандартни проекти и да работят по идеи, които останалите обикновено избягват. В ефективния маркетингов екип има микс от младия ентусиазъм и обиграния, но здравословен скептицизъм, през призмата на който се върши цялата работа.

 

Лично предпочитам да работя с хора, които са завършили някъде в чужбина или които не са завършили въобще, а вместо това са се впуснали в работата от тийнейджърските си години. Балканското  бизнес образование е твърде традиционно и освен ако човек не прояви личен интерес да усвои занаята чрез стажове, работа и бира с ментори, той завършва некадърен и неспособен да мисли. Все още бълваме кадри, които чакат да бъдат научени наготово във време, когато всичко е достъпно онлайн. Българската образователна система създава конформисти и несамостоятелни хора, които нямат лична инициатива и не се увличат от знанията. Надявам се с течение на времето да видя повече изключения.

 

Как виждаш развитието на дигиталните технологии и маркетинга в България? Има ли почва за развитие тук?

 

България има две сили, които всяко правителство подценява. Едната е фактът, че сме добра среда в региона за развитие на технологичен бизнес. Имаме кадри, макар и често трудовият пазар да изпада в недостиг. Разходите за правене на бизнес и за живот са смешни в сравнение със Западна Европа. Затова, макар и с не толкова висока заплата, добрите професионалисти имат висок стандарт на живот тук. Което само по себе си ги мотивира да работят по-добре.

 

Другата сила на страната ни е аутсорсингът. Големи софтуерни компании изнасят и имат планове да изнесат софтуерната си разработка насам. В процеса създават и софтуерни академии, с които да обучат и привлекат талантливите кадри.

 

Всичко това води до една здравословна и напредничава среда, която създава качествени технологични продукти и услуги. И това си личи. Тук технологичният сектор се развива въпреки всичките усилия на държавата. А конкуренцията е глобална и няма как да бъде опорочен от познатите ни олигархични структури в страната.

 

Какъв съвет би дал на младите хора в България, които искат да се развиват в твоята сфера?

 

Намерете си добри учители. Хора, които вече практикуват това, което вие искате да правите. Ще останете изненадани колко много ще ви разкажат и колко много ще ви помогнат в процеса на вашето развитие.

 

И правете МНОГО контакти. Много. Връзките са всичко не само в тази страна, но и в този свят. Когато познаваш правилните хора, всичко става много по-лесно. През родната призма това било шуробаджанащина. Но в същия момент няма човек на тази планета, който не би предпочел да работи с познати хора. Не става въпрос за злоупотреба с контакти. Всеки млад професионалист трябва да трупа своя социален капитал – мрежата от познати, които могат да го изстрелят напред.

 

И да спрат да мислят като нещастни жертви на държавния апарат, каквито са родителите ни. Жалко, но факт. Тяхното поколение отдавна е загубено. Израснали са в система, която не им е предоставяла никаква свобода. А след като са я получили, повечето от тях продължават да живеят с погрешния манталитет, че всичко е договорено предварително. Трябва да признаем борбата им за България като свободна европейска държава. Но трябва също толкова усилено да надградим над това, което са постигнали. Искам да видя България на инициативата. Крайно време е младите хора да хванем нещата в свои ръце и да внесем именно тази промяна. Ще бъде трудно, но сладките неща се постигат с горчива пот.

 

За какво мечтаеш?

 

Свобода. Обичам мобилността и избора къде да живееш. Не съм човек, който обича да се застоява дълго на едно място. Може би затова от маркетолог се „преквалифицирах“ на сериен предприемач.

 

Довърши изречението. „Тайната на успеха е …“

 

Действието.

 

Какви са бъдещите тенденции в дигиталния маркетинг според теб?

 

Личното и локалното.

 

Новите потребители очакват всичко да бъде персонализирано за тях – от цената на самолетния билет до цвета на телефона, който използват, за да пускат селфита в социалките. Това означава, че всяка компания трябва да открие начин да събере подходящите данни за това какво искат и очакват нейните клиенти. И внимателно да се вгледа в тези данни, за да разбере как точно да им го предостави по-добре от конкуренцията.

 

Смартфоните, таблетите и носимите технологии като умните часовници и Google Glass намекват за ясната тенденция, че интернет се изнася все повече и повече в реалния свят. Тепърва ще видим много иновации в сферата на локалния маркетинг. Да получиш персонализирана оферта за вечеря от любимия си ресторант, когато се разхождаш с приятелката си на метри от него. Да видиш известие за намаление на харесваната от тебе марка кецове, когато си непосредствено до магазина в мола.

 

Развълнуван съм от предстоящите промени в начина, по който правим бизнес и маркетинг, защото те ще ни позволят да предоставим повече стойност на потребителите. А не е ли това целта на бизнеса?

 

Какви са предстоящите ти проекти?

 

Ще говоря в личен план, защото все още не сме пуснали проектите си официално. Имам нов стартъп, чийто продукт трябва да стане популярен на световния пазар (визирам предимно САЩ и Западна Европа). Ето защо бъдещият ми „проект“ е да надскоча себе си и да натрупам новите умения, които постигането на този успех изисква.

 

Чисто и просто, каквото и да правя, ще се уча на нови неща. За мен това е една от най-забавните дейности в живота.

« Обратно