Mаркетинг и продажби в туризма

Mаркетинг и продажби в туризма

НАЧАЛО:

24 Март 2016 Рі. От 10:00 С‡.

Цена:

195 лв.

Начин на плащане:

В брой и по банков път

Лектор:

Росица Охридска-Олсон

Хораруим:

14 Учебни часа

сертификат:

Всеки курс гарантира високо ниво на подготовка, сертифицирано (след полагане на изпит) от МОН с удостоверение за професионално обучение.

Период на провеждане:

24 Март 2016 - 25 Март 2016

материали:

Материалите ще се получават на място и ще са съобразени с практическата насоченост на курса

В условията на хиперконкуренция и ценови натиск на вътрешния и световния пазар работещите в индустрията на туризма са поставени пред сериозни проблеми на създаване, лансиране и утвърждаване на успешни туристически продукти.

 

В курса ще се упражняваме как да дефинираме конкурентен продукт, да таргетираме правилните потребители, да се позиционираме ценово, да използваме възможни партньорства и да намерим добър алгоритъм за продажба за нашия конкретен продукт.

 

Курсът ще се проведе в четвъртък и петък, 24-25 март, от 10 до 17 часа в М3 College.

 

Основи на Маркетинга и Позиционирането:

  • Теоретични основи: определения, маркетингови проучвания, образуване и дефиниране на конкурентноспособен туристически продукт/услуга, базирани на практическото разбиране на маркетинговия процес и планиране.
  • Изследвания на пазарите, потребителите и конкуренцията
  • Практически примери и най-добри практики следвайки модела на The 4Ps of Marketing: Продукт, Цена, Дистрибуция, Промоция
  • Бранд, фокус, тематичност и диференциация на туристическото предложение.
  • Партньорства при създаването на туристически продукт.
  • Финансиране на дейностите по създаване на конкурентноспособен туристически продукт.

Фокус: Курсистите ще се научат да използват маркетинговия процес и стратегическото планиране в маркетинга като основа за успешни дейности по проучване, определяне, създаване, и ценообразуване на ясно отличим и диференциран туристически продукт, който увеличава стойността на корпоративния бранд. Търсено е извличането на уникално конкурентно предимство от всяко туристическо предложение.

 

Интегрирани маркетингови комуникации и продажби

  • Брандови, продуктови и кампанийни комуникации  - създаване на съдържание за информация и интегрирани маркетингови комуникации
    • Комплексни интегрирани комуникации базирани на "икономиката на споделянето"
    • Индивидуализиране и микро-таргетиране при интегрирани комуникации
    • Технологически платформи за достигане до целевите пазари с минимални финансови инвестиции
  • Дистрибуция и продажба на конкурентоспособен туристически продукт в условията на "икономиката на изживяванията" - фокус върху добавената стойност за клиента като партньор в развитието на продукта
  • Използване на конкретни похвати за ефективни продажби. Модел AIDAR (attention, interest, desire, action, retention/ repurchase)

 

Модел на продажби в туристическата индустрия и използване на конкретни похвати. Модел AIDAR (attention, interest, desire, action, retention/ repurchase)

  1. Внимание – социални контакти, рекламни канали, конкурентни послания. Изпълними обещания за изживяване, откривателство, устойчива репутация. Харизма и емпатия. Партньорства. База данни по интереси.
  2. Интерес – съдържание на посланието – „какво лично за мен има там” – експериментиране, изживяване – индивидуализиране на туристическия продукт туристически продукт. Отговорен туризъм и други трендове в маркетинговите комуникации
  3. Търсене – предлагане на конкурентна оферта – лимитирани оферти, ексклузивност, етикет и етика в продажбите. Използване на намаления.
  4. Действие - техники за приключване на сделката. Всички детайли трябва да са ясни на купувача. Създаване на доверие, чувство за безопасност. Асистенция. Импулсивна vs. планирана покупка.
  5. Лоялност – техники за връзка с клиента, рейтинг. Препоръката продава. Организатор на група от потребители е 1 човек. Програми за лоялност. Бази данни.
  • Продажби на туристически продукти според използваните канали:
  1. Имейл, телефон
  2. Лични контакти
  3. Електронна платформа (собствен сайт, собствена страница в социалните мрежи, блогове, сайтове за колективно пазаруване, групи и събития в социалните мрежи)
  4. Глобални дистрибуционни системи и техните превъплъщения в портали за продажба на туризъм.
  5. Партньорства, партньорски платформи, колективно пазаруване, сайтове за рейтинги и информация
  6. Борси и изложения

Практическата насоченост на курса дава възможност за решение на множество от тези проблеми чрез интерактивни упражнения по проучване, определяне, създаване, ценообразуване и избиране на целеви пазари, позициониране и продажби на конкурентоспособен продукт. 

 Курсът завършва с мини туристическа борса в колежа, където курсистите могат да приложат наученото, като се опитат да продадат своя продукт на специално поканени  гости.

 

Росица Охридска-Олсон

 

Росица Охридска-Олсон е експерт в областта на туризма с над 30-годишен опит в туристически фирми и хотели на 2 континента. Участвала е във високопрофилни проекти като разработване на стратегия за бранд ,,България”, работи по изработената Концепция за туристическо райониране на България и е експерт по брандиране на страните във “Future Brand”.

 

Росица Охридска-Олсон има магистърска степен по ,,География на туризма”, специализира Маркетинг на туризма и културата и Визуални телекомуникации в Сейнт Пол, САЩ. През последните 3 години, Росица Охридска-Олсон изнася лекции в ПУ ,,Паисий Хилендарски”, Висше училище по мениджмънт (Варна) и УНИБИТ. Богатият ѝ опит, както и владеенето на 5 езика я прави търсен лектор, презентатор и консултант в повече от 10 страни. 

« Обратно