Медия планиране

Медия планиране

НАЧАЛО:

9 Май 2015 Рі. От 10:00 С‡.

Цена:

150 лв.

Начин на плащане:

В брой и по банков път

Лектор:

Кристиян Постаджиян

Хораруим:

14 Учебни часа

сертификат:

Всеки курс гарантира високо ниво на подготовка и удостоверение от МОН за професионална специализация.

Период на провеждане:

9 Май 2015 - 10 Май 2015

материали:

Материалите ще се получават на място и ще са съобразени с практическата насоченост на курса

Период на провеждане  

 

9 май (събота) 10.00 - 17.00 ч.

10 май (неделя) 10.00 - 17.00 ч.

 

 

Имате страхотен продукт или услуга, която искате да стигне до потенциалните Ви клиенти чрез медиите, но не знаете как? Чрез медиа планирането ще разберете кои са целевите Ви групи и точните медии, които да използвате, какво да бъде времетраенето на кампанията Ви и как да извлечете максимална ефективност от рекламата си. 

По време на курса ще получите реални теоретични и практически знания и ще усвоите техниките на успешното медиа планиране.

 

ТЕМИ В ПРОГРАМАТА


1. Същност на медия планирането. Планирането като процес. Цели пред медия планирането.


2.Маркетингова рамка на медия планирането. Правни ограничения пред медия планирането.


3.Проучвания във връзка с медия планирането. Какво трябва да знае медия планьора? Източници на информация и надеждност на получените данни. Проучванията в България. Цитиране на източниците на информация. Разработване на “медийна сцена”.


4.Измерване на медийната аудиторията. Проблеми на проучванията на медийна аудитория в България и начини за тяхното преодоляване. Основни показатели, измерващи медийната аудитория. Импресии. Рейтинг, рейтинг точка. Рейтинг на целева група. Аудиторен (пазарен) дял. Хиляда читателя. Тираж (отпечатан и пласиран). Разчитане и анализиране на данните за медийната аудитория.


5.Етапи на стратегическото медия планиране

  • Пред кого да се рекламира – сегментиране и избор на целева аудитория. Съвпадане на медийната аудитория с целевата аудитория: как се установява това съвпадение – практика в България и надеждност на данните.
  • Къде да се рекламира – географска насоченост.
  • Продължителност на рекламната кампания. Времево разположение.
  • Обхват и честота. Ефективен обхват (честота). Разпределение на честотата. Брутни Рейтинг Точки (GRP). Таргет рейтинг точки (TRP). Решения за съотношението обхват/честота. Начини за натрупване на обхват/честота в отделните медийни канали.
  • В кои медийни класове да се рекламира. Основни и поддържащи медии от гледна точка на медия планирането. Домашни медии, офисни медии, медии за “извън дома”. Проникване (пенетрация) на отделните видове медии в България и по света. Медия микс – предимства и недостатъци.
  • Творчески изисквания – решения за формат, цвят, позиция и др. Формати и позиции в медиите.

6. Работа с тарифни справочници. Методи за изчисление цената за реклама в медиите. Определяне на цената за реклама в медиите съобразно обхванатата аудитория. Осигуряване на преференции и оценка на специални оферти. Калкулиране на отстъпки (15+5 ≠ 20). Медийна инфлация. Протекция на цената.


7. Избор на рекламоносители. Показатели за сравнение и оценка на отделните рекламоносители (CPM, CPP и други). Вторични фактори и показатели за оценка на рекламоносители. Тестване на избраните носители, средства и форми.


8.Съставяне на медиен план. Компоненти на медийния план. Цена на рекламата в отделните медии, общ бюджет на медия плана.


9.Съставяне на графици за провеждане на рекламните мероприятия. Компоненти на графиците. Общ план-график. Представяне на медийните планове и графиците. Аргументация на избора.


10.Организация на купуването на време и място в медиите. Методи за купуване от гледна точка на клиент – от рекламна агенция, от медия шоп и директно. Сравнителна оценка на офертите в процеса на планиране. Подаване на рекламните материали – срокове за изпълнение и контрол на изпълнението.


11.Проследяване на рекламната кампания и контрол. Анализ на резултатите (post campaign analysis).


12.Роля, задължения, отговорности, квалификация и личностен профил на медия планьора.


13.Бъдещето на медия планирането. Навлизането на нови технологии. Планиране на нови медии.

 

Информация за лектора


Гл. ас. д-р Кристиян Постаджиян е преподавател в Нов български университет, програмен директор в департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ и съавтор на магистърската програма „Рекламен мениджмънт и визуален брандинг“. Преподава дисциплините „Медия планиране“, „Принципи на маркетинговите комуникации“, „Международна реклама“, „Визуален мърчандайзинг“, „Реклама и медии“, „Медиен брандинг“ и други.

 

Завършил е маркетинг в УНСС, а през 2005 г. завършва и „Медия стратегии и планиране“ в The University of Delaware, eFlag Learning Solutions. Член е на Апелативната комисия на Националния съвет за саморегулация в рекламата и на Българската асоциация по маркетинг.  Лектор в редица семинари. Има множество публикации. Професионалния си опит в областта на рекламата е натрупал като директор „Клиенти“ в рекламната агенция „Адиа“ (представителство на в. Financial Times), както и като управител на консултантска компания „Бранд спирит“. Той е пример за вдъхновяващ и отдаден на рекламата професионалист, както споделят и всички негови студенти.

« Обратно