Днес всички сме копирайтъри: Добре дошли в ерата на микростила

Днес всички сме копирайтъри: Добре дошли в ерата на микростила

Автор на ревю:  Мария Атанасова

19 февруари 2018 Рі.

„Микростил: Изкуството да пишем кратко“ от  Кристофър Джонсън, Изток-Запад, ноември 2017

Днес на все повече хора им се налага да измислят послания, презентации, статуси, слогани. И всички тези кратки съобщения трябва да бъдат забелязани, запомнени, право в целта. Всеки иска постовете му да печелят повече лайкове, въпросите му – да получават отговор, призивите – да събудят реакция. Днес искаме да говорим и пишем не само ясно, разбираемо и правилно, а и въздействащо, оригинално, запомнящо се. Затова препоръчваме тази книга  - „Микростил: Изкуството да пишем кратко“ на  експертът езиковед Кристофър Джонсън.
Ето какво казва нейният автор: „Живеем в епохата на невероятно смаляващото се послание. Едни от най-важните словесни съобщения днес са и най-кратките. Заглавията, подзаглавията, имената на брандове и домейни, лайтмотивите, слоганите, девизите, крилатите фрази, темите на имейлите, есемесите, асансьорните презентации, подточките, туитовете и фейсбук постовете са само някои от тях. 
Посланията, които се състоят от една дума, един израз или едно-две кратки изречения – микропосланията – разчитат на всяка една дума и при тях и най-несъщественият стилистичен избор е въпрос на живот или смърт. Микропосланията зависят не от елементите на стила, а от атомите на стила. Микростилът е за тях.“

В този практически справочник за това как да пишем работещи микропослания Кристофър Джонсън – доктор по лингвистика от Бъркли, неймър и консултант по вербален брандинг, дава инструментите, чрез които кратките съобщения пробиват през невероятния шумов фон, грабват вниманието, макар потребителите да стават все по-добри в неговата икономия, предават мигновено добре натъпканият в тях смисъл и после се помнят дълго. 
„Микростил“ въвежда читателя в света на слоганинженеринга и го учи на триковете от висшия пилотаж в писането на микропослания. Към всеки от разгледаните в отделни глави инструменти има примери за брандови имена, корпоративни слогани, заглавия на филми и статии. Цитирани са добри (а и не толкова добри) приложения на тези езикови стратегии, обяснено е ясно, и разбира се – кратко, защо едно послание е успешно, а друго – не е. 

Ако и ти си забелязал, че:
...че днес всички сме не само консуматори, но и производители на вербална култура...
...че ти трябват прецизни езикови стратегии, за да посланията ти ефективни, интересни и запомнящи се...
...че Apple е много успешно име и се чудиш как и ти да измислиш такова...
...че микрополсанията са ключът към разпознаваемата бранд идентичност, 
то тогава „Микростил“ е твоят перфектен пътеводител в макрогалактиката от микропослания. 
« Обратно