Успехът – не благодарение на, а въпреки

Успехът – не благодарение на, а въпреки

Автор на ревю:  Ели Начева

18 февруари 2015 Рі.

Когато в книга, бестселър на „Ню Йорк Таймс“, бизнес книга номер едно на „Уолстрийт Джърнъл“ и с награда Харолд Лонгман за най-добра бизнес книга за 2007 година, прочетем, че „Нашият предишен успех често ни пречи да постигнем още по-голям“, не следва нищо друго, освен да се настаним удобно и да започнем нетърпеливо да разлистваме страниците. Казвам го от личен опит.

 

„Аз съм успял“, „Аз мога да успея“, „Аз ще успея“, „Аз съм успешен“ са четири колкото приличащи си, толкова и различаващи се твърдения, с които авторът Маршал Голдсмит приковава вниманието още в началото. Но няма да откриете еднаквостта на езиковото ниво... а в книгата за разликата между успеха, идващ вследствие на нашето поведение, и за успеха, идващ въпреки него. Докато я четях, с всяка следваща страница откривах в описаните примери от практиката на автора някои неща, които аз самата несъзнателно извършвам в ежедневието си, и замисляйки се, осъзнавах, че и други хора около мен се оказват в сходни ситуации. Подозирам, че ако вие започнете да я четете, ще си дадете сметка за същото.

 

Без да съм психолог, намирам този подход за изключително подходящ и обяснението е просто. Както знаете, човешкият мозък е изключително асоциативен. Ако авторът като много други просто бе изброил правилата на успеха и ги бе „облякъл“ в теория, вероятно би впечатлил до известна степен читателя. Само че тогава хората вероятно скоро щяха да забравят тези правила– защото са ги запомнили теоретично, но не и емпирично. Тази книга провокира освен с близките до читателя примери и с нещо друго: четейки я, вероятно и вие като мен съвсем естествено ще се замислите за това, какво искате да постигнете ‒ отвъд длъжността и под повърхостта.

 

Както подзаглавието на книгата обещава, в нея са анализирани 20-те навика, които ни дърпат надолу. Маршал Голдсмит ги определя като грешки, допускани в общуването между хората. Част от тези навици са например:

 

-          Започване с „Не“, „Но“, „Обаче“ или в превод „Аз съм прав, ти грешиш“.

-          Даване на оценки – свръхпотребността да оценяваш другите и да налагаш своите стандарти върху тях.

-          Негативност или „Нека ти обясня защо това няма да стане“ – споделянето на негативните мисли, дори когато не ни питат.

-          Наказване на вестоносеца – погрешната потребност да нападаме невинния, който просто се опитва да помогне.

 

-          Прекомерната потребност „Да бъдем себе си“ – или възвеличаване на пороците ни като добродетели, просто защото те ни правят такива, каквито сме.

 

Книгата обаче не завършва с 20-те навика. Макар заглавието да предполага само точно 20, Голдсмит посочва умишлено отделно и 21-я навик – обсебеността от целите. Освен това четивото включва и метод в седем стъпки за промяна към по-добро, седем правила за справяне с промяната, както и още нещо изключително важно ‒ последващ контрол за затвърждаване на промяната.

 

За разлика от други книги, посветени на успеха, отправната точка в тази не е проваленият човек или този, започващ от нулата, макар книгата да съдържа ценна информация и за такива хора. Голдсмит пише за онези, които са успели благодарение на (или по-скоро въпреки) нещо и за това как те да станат по-успешни.

 

Макар това да е бизнес книга, тя далеч не се ограничава само до успехите в бизнеса. Напротив, препоръчвам на всеки човек, който държи на себе си и на самоусъвършенстването си, да я прочете. Защото дори да имаме нужда от промяна за себе си и да я разбираме, повечето от нас не я правят. Градивно критичен, Маршал Голдсмит ни кара да се обърнем към личността си, за да разберем истинската цел на своя живот и да я следваме. Не „Когато...“, а на момента. Защото ключовият въпрос не е „Сбъднах ли всички свои мечти?“, а „Опитах ли се?“

 

„Вие сте тук.

Вие можете да стигнете там.

Нека пътешествието започне.“

 

За автора


Маршал Голдсмит е коучър на висши ръководители с над 20-годишна кариера. Обучавал е групово хиляди мениджъри, а индивидуално е работил с над 60 главни изпълнителни директори на водещи световни корпорации.

 

Книгата „С каквото си успял, с него няма да преуспееш. 20-те навика, които те дърпат надолу от върха“ се разпространява от Издателство „Изток-Запад“.

« Обратно