Каква е успешната формула за позициониране

Каква е успешната формула за позициониране

Автор на ревю:  Лиляна Динкова

01 декември 2014 Рі.

„Да, прочетете я. Да, струва си. Да, интересна и полезна е. Вас имам предвид – маркетолози, мениджъри, настоящи и бъдещи бизнесмени и не на последно място –потребители. Наистина си заслужава.“ Това ми се въртеше в главата, докато четях „Маркетингово позициониране“ на Станимир Андонов. Книга, плод на десетгодишна работа и размишления на автора.


Заглавието говори само за нея – основната тема е маркетинговото позициониране. А какво се има предвид под позициониране? Днес, когато начинът на мислене и конкурентната структура са променени, изследването и разбирането на предпочитанията на потребителите са от ключово значение. Позиционирането затова е може би най-същественият елемент на съвременните брандове. То „започва с продукта... Но не е това, което правите с продукта. Позиционирането е това, което правите със съзнанието на хората“.  То е основна полза от пазарната оферта в съзнанието на целевата група купувачи. Основната му идея е, че продуктите на конкуриращите се фирми трябва да се различават една от друга.  Успешното позициониране = уникално твърдение/правдоподобна подкрепа. Провал в позиционирането на даден продукт или бранд е равносилен на провал на компанията.

 

В книгата  „Маркетингово позициониране“ са включени:

 

Теория и дефиниции  на позиционирането

Стратегии, подходи и грешки при позициониране и репозициониране

– Изследване на позиционирането – едномерно и многомерно скалиране, карти на възприятията

– Други методи за изследване на позиционирането – POSE анализ и модел на Фишбейн за изследване на нагласите

– Концепция за прогнозиране на дългосрочна стойност за клиентите.


Обяснени са и основните изисквания за създаване на ефективни стратегии за позициониране – уникалност, значимост, достоверност  и предимствата на физическото и психологическото позициониране. Цялата информация е представена по лесен и разбираем начин чрез таблици, примери, графики и приложения, някои от които дело на самия автор.

 

Изводът е, че позиционирането е това, които правим със съзнанието на хората. Затова книгата ще е полезна за всички, занимаващи се с маркетинг и бизнес, които се стремят към спечелване на много лоялни клиенти. Книгата ще е от полза и на потребителите – обогатява общата култура, кара ни да мислим от страната на „мениджър“, а не на клиент; помага ни да си обясним защо предпочитаме даден бранд пред друг; осъзнаваме, че печеленето и задържането на един клиент е много труден процес, за който обикновено не си даваме сметка.

 

Авторът Станимир Андонов е доктор по маркетинг. Бил е преподавател по маркетинг и директор на програма в НБУ. Освен това е водил лекции в УНСС и M3 College. В момента е щатен преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси и мениджър на единствената агенция за невромаркетингови изследвания в България.



Книгата му „Маркетингово позициониране“ се разпространява от издателство „ИзтокЗапад“.

« Обратно