BUYology или защо и как купуваме?

BUYology или защо и как купуваме?

Автор на ревю:  Деспина Льоскова

15 септември 2014 Рі.

Покупките, които правите, винаги ли са следствие на рационално решение? Мислите ли, че търговците не могат да ви излъжат и че сте запознати с триковете им? Дали това, което купувате, наистина е най-доброто и дали имате реална полза от него? Не мога да ви обещая, че „Биология на купуването“ ще ви даде еднозначни отговори на тези въпроси, но мога да ви обещая, че тази книга ще ви поведе по пътя към отговорите им.

 

„Биология на купуването“ с подзаглавие „Основи на невромаркетинга“ е забележителна книга от един от най-големите съвременни експерти по маркетинг и брандинг в света – Мартин Линдстрьом, превърнала се много бързо в световен бестселър и в наръчник за много професионални маркетолози практици и рекламисти практици. Кариерата на автора в света на маркетинга е стремителна и още от много ранна възраст той проявява изключителни заложби в тази област. Според The Chartered Institute of Marketing Мартин Линдстрьом е част от маркетинг гурутата на нашето съвремие. Той е член на борда на директорите на няколко фирми, а негови клиенти са организации и марки като Disney, Mars, Pepsi, American Express, Mercedes-Benz, Reuters, McDonald's, Kellogg's, Yellow Pages и Microsoft.

 

Книгата е базирана на изключително изследване, проведено сред 2081 доброволци от няколко държави. Това е най-големият и най-революционен експеримент по невромаркетинг в историята на света до този момент, продължил три години, организиран от Мартин Линдстрьом с помощта на 300 учени, и достигнал бюджет от 7 милиона долара.

 

Всяка глава от „Биология на купуването“ е фокусирана върху отделен маркетингов проблем. Много от твърденията в книгата звучат повече от парадоксално. А ето ви и примери:

-       Предупредителните надписи и ужасните изображения на кутиите с цигари не намаляват желанието за пушене, дори обратното. Стигаме до момента, в който собственикът на магазин за цигари пита редовните си клиенти: „Днес от кои искаш – тези с увредения бял дроб или с развалените зъби?“.

-       Сексът продава… само себе си. Красотата също не е най-доброто решение – доста жени не харесват твърде красивите модели и са настроени скептично към марките, които ги ползват.

-       Рекламите, които залагат само на визуалното, почти не работят. Тези, които си служат със заигравка с обонянието, са далеч по-успешни.

-       Продуктовото позициониране работи… единствено когато брандът е адекватно намесен в сюжета.

Не си мислете, че ви разкривам съдържанието. Дори не си мислете, че ви загатвам част от него. Тази книга, която е рядка и висококачествена смесица от маркетинг, брандове, потребители и психология, ще ви даде отговор не само на въпроса „Какво?“, а и „Защо?“.

 

„Биология на купуването“ можете да намерите в библиотеката на M3 College. Разпространява се от Издателство „Изток-Запад“.

« Обратно