Изкуството да насочваме вниманието и да контролираме информацията чрез „Шестте рамки на мислене“

Изкуството да насочваме вниманието и да контролираме информацията чрез „Шестте рамки на мислене“

Автор на ревю:  Деспина Льоскова

11 септември 2014 Рі.

Каква част от информацията, която ви заобикаля, успявате да забележите? Дали обръщате внимание точно на това, което е най-важно в определен момент или ситуация? Какво изпитвате, когато ви затрупват с информация?

 

Авторът на „Шестте рамки на мислене“ Едуард де Боно, който е преподавател в университетите Оксфорд, Кеймбридж и Харвард, ще ви помогне да се справите с най-злия враг на доброто мислене – объркването. Боно е водеща фигура в областта на творческото мислене и на директното обучение в мисленето като умение. От разбирането как човешкият мозък функционира като самоорганизираща се информационна система той извлича формалните творчески похвати на латералното мислене.

 

Всъщност шестте рамки на мислене са представени чрез шест фигури (квадрат, триъгълник, кръг, ромб, сърце и правоъгълник), които подготвят ума ви да забелязва различните аспекти на информацията. Те са една проста, но ефективна „легенда“ за насочване на вниманието. С помощта на фигурите ще откриете техники, които ще ви помогнат да станете по-точни в обработването на информация, да оформите лична гледна точка, да разберете какъв е собственият ви интерес от нея, да обобщите и направите крайни изводи.

 

„Шестте рамки на мислене“, която попада в класацията Топ 20 „Бестселъри за 2010 година“, изненадва с разбираемия си стил и език, на който е написана, независимо от сложността на темата – човешкото мислене. Въпреки това целевата аудитория на книгата са интелигентните хора, които искат да имат по-висок коефициент на полезно действие, когато работят с информация.

 

Чрез техниката на шестте рамки бащата на латералното мислене Едуард де Боно ни показва как съзнателно и преднамерено да насочваме вниманието си, вместо да го оставяме да бъде привлечено от необичайното и нерелевантното за нас. Всяка от рамките представлява посока, към която гледаме. Първо поглеждаме, после забелязваме и тогава отбелязваме това, което виждаме там.

 

Това е начин да търсим удовлетворяване на нуждите си. Да търсим стойност. Да търсим интерес.


Можете да намерите книгата в библиотеката на M3 College. Разпространява се от Издателство „Локус“.

« Обратно