По какъв начин влияем върху решенията на околните?

По какъв начин влияем върху решенията на околните?

Автор на ревю:  Антония Амповска

18 август 2014 Рі.

 

Изправяме се пред избор всеки ден. Независимо дали последиците от него могат да променят живота ни, или е обикновено битово решение, околните могат да ни повлияят. Хората около нас имат силата да правят това, дори без да го осъзнават.

 

В книгата на Ричард Х.Талер и Кас Р. Сънстейн – „Побутване”, издадена на български от ИК „Изток – Запад”, става дума за влиянието, на околните върху нас и което ние оказваме върху тях.

Като разбираме поведението на хората, колко лесно можем да им помогнем да вземат по-добрите решения (за здравето им, за парите им, за семейството им, за живота им като цяло).

 

Поведението на хората е предсказуемо в някои отношения, ние следваме обща логика, която ни отвежда до еднакви изводи. Затова „побутванията” (влиянието, което се оказва при вземане на решения) са възможни. Ако можем да предскажем защо Той или Тя ще изберат Това, можем да го заменим с нещо, което ще е по-добро за тях, използвайки побутване.

 

В книгата са посочени модели на поведение, в които може да видите себе си и които са полезни с това, че можете да разберете как да вземате по-добри решения за себе си.

 

Изданието е илюстрирано с примери, които позволяват на всеки да разбере написаното.

 

Цитати от книгата:

 

„Заключението от наша гледна точка е, че хората се поддават на побутване. Изборите им, дори когато се отнасят за най-важните решения в живота им, се влияят по начини, които не могат да бъдат предвидени в една стандартна икономическа ситуация.”

 

„Архитектурата на избора и нейните постижения не могат да бъдат избегнати, затова краткият отговор е очевиден – да го наречем златното правило на либертарианския патернализъм: правете побутвания, които са с най-голяма вероятност да помогнат и най-малка вероятност да причинят вреда.”

 

„Изводът е, че хората лесно биват побутвани от други хора. Защо? Една от причините е, че обичаме да се приспособяваме.”

 

За авторите:

 

Ричард Талер е американски икономист, професор по поведенчески науки и икономика в University of Chicago Booth School of Business (Чикагския бизнес университет), най-известен е като теоретик по поведенчески финанси и с приноса си в тази сфера.

 

Кас Сънстейн е специалист в сферата на конституционно и административно право и поведенческа икономика, администратор в Белия дом, 27 години е бил преподавател в University of Chicago Law School (Чикагски университет по право). В момента е професор в Харвард.

 

Книгата можете да намерите в библиотеката на M3 College.

« Обратно