Дейвид Огилви – словото на гения в рекламата

Дейвид Огилви – словото на гения в рекламата

Автор на ревю:  Александра Йорданова

01 август 2014 Рі.

Наричан от мнозина „бащата на рекламата, Дейвид Огилви оставя дълбока следа по дългия път на своята кариера. Личната му история е изключително пъстра. Незавършил образованието си в Оксфорд, той работи като готвач, продавач, дипломат и фермер. Премества се да живее в Америка, където на 37 години и без никакъв опит в рекламата основава своя собствена рекламна агенция. Превръщайки я изключително бързо в една от водещите рекламни агенции в световен мащаб, животът на упорития шотландец е категорично доказателство, че граници пред човешкия дух и възможности не съществуват.

 

Ето един от неговите знаменити цитати в „Дейвид Огилви – словото на гения в рекламата”:

 

„Според моя опит има 5 вида творчески директори:

 

  1. Силни в стратегията, слаби в изпълнението.
  2. Добри мениджъри, които не вдигат много шум около себе си... и също така не провеждат блестящи кампании.
  3. Некадърници.
  4. Гении, които са слаби лидери.
  5. „ЛЕБЕДИ-ТРЪБАЧИ“, които комбинират гениални способности и вдъхновяващо лидерство“.

 

Представяме ви специфична бизнес книга, съхранила в себе си непреходното слово на една от най-забележителните и редки птици на рекламния небосклон.

 

Под формата на неиздавани досега бележки, мисли и цитати, читателят се запознава с един гениален в сферата си ум. С прямота и неподправено чувство за хумор, Огилви поднася своите идеи, напътствия и разсъждения от професионалния си опит по увлекателен и вдъхновяващ начин.

 

„Повечето хора на творчеството избягват проучванията. Аз съм точно обратното. Подходих към него в качеството си на изследовател и изведнъж се оказа, че правя много добри реклами. Това ми осигури значително предимство. Бях уникален…“ (Из интервю по повод 75-ия рожден ден на Огилви, сп. Viewpoint, 1986 г.)

 

Думите на тази уникална личност в света на рекламата се разпространяват благодарение на ИК Locus.

« Обратно