Каква ще бъде историята през следващите 50 години?

Каква ще бъде историята през следващите 50 години?

Автор на ревю:  Деспина Льоскова

28 юли 2014 Рі.

Глобализация, промени в климата и околната среда, нано- и биотехнологии, роботика, автоматизация, персонализация, възстановяване и премахване на спомени, коли без шофьори, промени в състава на домакинството, носталгия, застаряване, корпоративна социална отговорност, недостиг на сън, ресурси и време… Това са само скромна част от тенденциите, които са очертани във футуристичната книга „Архиви на бъдещето. История на следващите 50 години“. Книгата се разпространява от ИК Locus.

 

Авторът на това провокативно четиво е Ричард Уотсън. Той смело може да бъде наречен експерт по прогнозите и отличен анализатор на трендове. Уотсън е писател, лектор и професионален съветник за тенденциите на бъдещето, който прогнозира откритията, помага на организациите да планират различни сценарии и да овладеят влиянието на промените върху дългосрочните им стратегии.

 

Футурологът структурира книгата си в 11 глави, като сред тях можете да срещнете както предположения за развитието на обществото, политиката и технологиите, така и прогнози за пазаруването, развлеченията и туризма. Всяка глава започва с кратка сентенция на популярен философ, а в края й намираме поместено писмо от бъдещето.

 

В книгата можем да прочетем как неща, които в момента смятаме за даденост, до 2050 г. ще са изчезнали. Някои са очевидни: писането на писма, факс машините, монетите, петролът. И изведнъж се вцепеняваме: в този списък е и Белгия. Нима някой допуска, че белгийците ще са сред изчезналите видове към 2049 г.? Според предвижданията на Уотсън в следващите 50 години ще станем свидетели на няколко масови преселения. Това отчасти ще се дължи на политически и екологични събития, но масовата имиграция ще произтича и от нуждата да се намери решение на най-различни видове недостиг на таланти и умения. Китай ще направи нещо абсолютно неочаквано (като например да се срине или по-вероятно – да обърне икономиката си навътре), Русия ще стане по-националистично настроена (и ще тръгне навън с военни цели), ще се създадат още няколко нови държави.

 

Иначе животът ще остане почти същият.

 

„Архиви на бъдещето. История на следващите 50 години“ можете да намерите в библиотеката на M3 College.  

« Обратно