Кои са предприемачите, които вдъхновяват?

Кои са предприемачите, които вдъхновяват?

Автор на ревю:  Антония Амповска

23 юли 2014 Рі.

Чували ли сте за Google, Facebook, Microsoft, Apple, Nike? Със сигурност, няма човек, който да не е чувал за тях и за хората, които са поставили началото им. А всъщност кои са тези хора? Всеки от нас е попадал на материали за тях. Те са основателите на компании за милиарди, но невинаги е било така. В началото са започнали с идея, която са превърнали в реалност, развили са успешен бизнес и въпреки трудностите са се задържали на върха.

 

В книгата на Джон А. Бърн „Хората, които промениха света – 25-те визионери, които преобразиха бизнеса“, издадена на български от ИК „Изток – Запад“, прочетох нещо различно, нещо, което ме вдъхнови.

 

Интервютата в тази книга са с едни от най-опитните предприемачи в света. Част от тях са:

-       Хауард Шулц, Starbucks;

-       Стив Джобс, Apple;

-       Бил Гейтс, Microsoft;

-       Тед Търнър, CNN;

-       Ричард Брансън, Virgin Group.

 

В тези интервюта е представен както публичният им образ, така и човешката им страна.

 

Посочват се трудностите, които всеки от тях е срещнал. Началото, успехите и неуспехите.

 

От книгата научаваме, че хора като Джон Маки (Whole Foods Market), Артър Бланк и Бърни Маркъс (Home Depot), Дзеф Безос (Amazon) не правят бизнес само за да спечелят пари, а защото харесват мисията на компанията си и процеса по създаването й.

 

Не е нужно да имате амбиции да направите собствен бизнес, за да прочетете тази книга. Предприемачите, които са интервюирани, са интересни личности, които имат какво да споделят не само за бизнеса, но и за живота като цяло.

 

Цитати от книгата

 

Рийд Хейстингс, „Нетфликс“: Изберете си определена ниша. Когато някой нещо го боли, вие трябва да бъдете като аспирин, а не като витамини. Аспиринът решава определен проблем на човека, докато витамините са по принцип пазар на стоки, които „е хубаво да имаш“. „Нетфликс“ със сигурност беше аспирин.

 

Майкъл Дел, „Дел Компютър“: Експериментирайте и се учете от експериментите си. Не чакайте, докато измислите съвършения план. Търсете благоприятните възможности, при които действително можете да предложите по-добри продукти и услуги на клиентите и на пазара. Да следвате примера на някой друг, не е отговорът.


Рийд Хофман, „Линкедин“: Що се отнася до идеите и основаването на компании, характерна особеност е, че при тях човек иска да действа против общоприетата мъдрост и да бъде прав. В такъв случай ти имаш предвид нещо, което правят или за което се сещат малко други  хора, и можеш да го реализираш. „Линкедин“ влизаше отчасти в разрез с общоприетото, защото щеше да събере доста голям брой хора в Мрежата, преди някой да осъзнае ползата от това. И вярвах, че мога да накарам достатъчно хора да експериментират и да го изпробват.

 

За автора

 

Джон А. Бърн е американски бизнес журналист. Бил е изпълнителен редактор на „Бизнес Уик“, главен редактор на „Фаст Къмпани“ и съредактор във „Форбс“. В момента е собственик на дигиталната медийна компания C-Change Media, която изгражда мрежа от уебсайтове и блогове в област­та на бизнеса. Участва в написването на още осем книги, между които и на книгата „Джак: Направо от душата“ (в съавторство с Джак Уелч, General Electric).

 

Приятна и лека за четене, препоръчвам я на всеки, който иска да се вдъхнови.

« Обратно