Кое оценявате като стойностно?

Кое оценявате като стойностно?

Автор на ревю:  Александра Йорданова

16 юли 2014 Рі.

Мнозина интуитивно усещат, че влагането на креативност, „мислене извън кутията“ често могат да са благотворни както в работата, така и в личния им живот. Книгите на Едуард де Боно подкрепят интуицията с факти.

 

Прочутите му концепции като метода на шестте шапки и литералното мислене (наложено като термин в Oxford dictionary) са доказали многократно своята ефикасност, допринасяйки ползи за обществото и бизнеса.

 

Именно от този ъгъл можем да погледнем и книгата „Шестте медала за стойност“. Тя е поредната брънка в една здрава и ценна верига от техники и инструменти.

 

Вниманието на читателя е рамкирано и насочено по шест кратки пътеки, водещи до най-приоритетните стойности в човешкия живот. Причината? „Рамките ни позволяват да даваме ‚имена‘ на нещата, за да сме способни да ги търсим, да ги забелязваме и разглеждаме.“

 

Конкретните имена на отделните стойности са разгърнати в шест поредни глави:

 

  • Златен медал – символ на най-ценния ресурс за хората – самите ние. Олицетворява човешките стойности като доверие, достойнство, реализация, сърдечност.
  • Сребърен медал – среброто оказва важно влияние върху организациите. Погледът пада върху техните цели и път на развитие.
  • Стоманен медал – ярък символ на здравина и издръжливост. Кореспондира директно с нивото на качеството – било то в дейността на компанията, или в живота на отделния индивид.
  • Стъклен медал – изработен от най-специфичния материал сред медалите. Стъклото се получава от обикновена шепа пясък, то е красиво, крехко, достъпно… и олицетворява творчеството, иновативността и опростеността.
  • Дървен медал – попада в може би най-логичната категория. Свързан е пряко с екологичните ценности и, най-общо казано, с „ефекта върху трети страни“.
  • Месингов медал – месингът наподобява златото, но всъщност е съвсем различен. Именно затова е медалът, отнасящ се към стойностите за възприятие.

 

„Медалите не представляват възнаграждение в смисъла, в който положението или парите биха били награда. Те са признание за заслуга. Заслугата е нивото на стойност“, пише Едуард де Боно.

 

Ако желаете да опознаете или дори да доукрасите тази цветна палитра от общочовешки ценности, можете да намерите книгата в библиотеката на M3 College. Разпространява се благодарение на ИК Locus.

« Обратно