Влезте в мрежата и създайте живот, който Ви удовлетворява

Влезте в мрежата и създайте живот, който Ви удовлетворява

Автор на ревю:  Надя Ненкова

03 юни 2014 Рі.

Няколко пъти започвах да пиша това ревю и също толкова пъти го оставях. Това не се дължи на факта, че не харесах книгата „В мрежата: ръководство за блестяща кариера“ от Тамара Ериксън, напротив, а на това, че тя е различна от всичко, което ни се предлага на книжния пазар, и човек има нужда да осмисли прочетеното.

 

Дълго мислех как да Ви потопя в съдържанието на тази книга. Дали да Ви предоставя наготово извода от прочетеното, или бавно, страница по страница, да Ви разкрия същността. Избрах по-бавния начин, който на голяма част от Вас няма да се хареса. Но в крайна сметка това е моят избор и именно за личния избор се говори в тази книга.

 

Няма да казвам дали книгата е добра, дали си заслужава да я прочетете, или дори само да я разлистите. Ще оставя този избор на Вас и знам, че ще вземете правилното решение.

 

За кого е тази книга? Отговорът − за всички нас. Да, правилно прочетохте − „В мрежата: ръководство за блестяща кариера“ е книга за нашето поколение, за поколение Y, за всички нас, които сме родени между 1980 и 2000 година и представляваме 1/4 от световното население. Често ни наричат „Поколението на хилядолетието“, „Мрежовото поколение“ или „Ехото на Бума“.

 

„Вие сте първото поколение, потопено в технологиите още от люлката, което се чувства като у дома си във виртуалния свят и не се бои от светкавичния напредък на комуникациите.“

 

Книгата е полезен наръчник за това как да се развием професионално в съвременното общество. Тема, която, сигурна съм, вълнува голяма част от нас. Прави впечатление, че книгата е написана изцяло във второ лице и авторът директно се обръща към нас, представителите на поколението Y. Дали е правилен този подход, не мога да кажа, но смятам, че голяма част от съветите са подходящи за всички читатели, не само за нас. В книгата има множество полезни тестове и примери за реални ситуации, в които изпадаме всеки ден. Например любопитни за мен бяха тестовете „Харесвате ли работата си?“, „Какво ви ангажира?“, „Каква работа ни привлича?“. На Вас може да са Ви интересни други неща от книгата.

 

За всички, които имат куража да прочетат тази книга, ще кажа, че трябва да се подготвят наистина да влязат в мрежата − да използват уникалните си способности, за да се свържат с изменящия се бизнес свят и да се ангажират професионално с хората около тях. Това не е просто ръководство за кариерно развитие.

 

Книгата иска да ни научи как да използваме ефективно влиянието си на работното място. Разказва ни как да извличаме информация от хората около нас, за да направим важен избор за кариерата си. Опитва се да разбере защо нашето поколение е толкова различно и как можем да използваме това в своя полза. Съветва ни и как да се справим със слабостите, които все пак притежаваме, за да можем да общуваме и да работим ефикасно. Разбирането на уникалните демографски и поведенчески характеристики на нашето поколение е ключът към предложения от Ериксън начин за изграждане на кариера стъпка по стъпка и в съзвучие с отношението ни към семейството, финансите и начина на живот, както и със собствените ни индивидуални амбиции, претенции и цели.

 

Книгата е разделена на три части, които авторът умело подплатява с множество примери и статистически данни. Мога да кажа, че тази книга си заслужава четенето и това се разбира от всеки следващ ред в нея.

 

Първата част е посветена на това кои сме ние и какво значи това за кариерата ни. Тамара Ериксън излага богата информация за нашето поколение, за събитията и тенденциите, които са ни оформили, както и за начина, правилен или грешен, по който ни виждат другите поколения. Като първото израснало в дигитален свят поколение, ние сме огромна творческа сила, която обаче често се сблъсква с традиционните начини на работа. Тази книга ни дава неоценими съвети за това как да оцеляваме, да процъфтяваме и да променяме начините, по които се върши работата.

 

Целта на книгата е да ни помогне да влезем в мрежата − да осъществим различни връзки с хора на различна възраст, от различна среда, и да повлияем на събитията така, че идеите ни да бъдат чути, а плановете ни да се осъществят. Доста амбициозно, нали?

 

Във втората част на книгата авторът се опитва да ни даде някои рамки, по които да се движим, когато обмисляме коя е най-добрата кариера за нас. Дава ни съвети за това как да открием мечтаната работа и да се чувстваме щастливи и пълноценни от своя избор. Важно е да харесваме работата си, да определим предпочитанията си и да сме наясно кое точно е мястото, където можем да намерим тази работа, която да отговаря на нашите страсти и предпочитания. Съществено внимание е отделено на това, че трябва да погледнем реално на случващото се около нас и да разберем колко време, енергия и пари искаме и можем да инвестираме, докато преследваме целите си. Авторът се опитва да ни научи как да намерим перфектната работа и как да подчертаем нашите предимства. Бих си позволила да кажа, че тази част от книгата е най-полезна и най-интересна.

 

В третата част от „В мрежата: ръководство за блестяща кариера“ Тамара Ериксън ни представя няколко подхода, които да допринесат за успеха ни, след като вече сме започнали работа. Какво не бива да забравяме, за да работим ефективно в среда, съставена от представители на много поколения. Разбирането „как“, и което е още по-важно, „защо“ другите поколения мислят точно по този начин, може да ни помогне да предвидим как и кога техните възгледи могат да влязат в противоречие с нашите.

 

Ето няколко примера, които нагледно показват различията между нашето поколение и това на традиционалистите (1928-1945), бумарите (1946-1964) и поколението Х (1965-1979):

 

Ситуация 1: Шефът Ви Ви кани на вечеря в дома си. Очевидно предполага, че съпругът/съпругата Ви ще бъде с Вас, но Вие се появявате сам/а.

 

Традиционалистите виждат: Дали съпругът/съпругата на този „Y“ (игрек) го подкрепя в кариерата? Съпрузите трябва публично да демонстрират ентусиазма и отдадеността си на Вашата работа.

 

„Игреците“ мислят: Абе, ти майтапиш ли се? Съпругът/съпругата ми е независима личност със собствени приоритети. Дните с „две на цената на едно“ отминаха!

 

Ситуация 2: Давате на своя шеф-бумър да разбере, че задачата, която Ви е възложил, не е особено удовлетворителна.

 

Бумърите виждат: Лигавщини. Разбира се, че не всяка задача е интересна. Това не е мой проблем. Трябва да се съсредоточиш върху голямата картина – върху победата в дългосрочен план. Наведи глава и се залавяй за работа.

 

„Игреците“ мислят: Животът е пълен с несигурност. Искам да се наслаждавам пълноценно на всеки един ден. Време е да си потърся друга работа.

 

Ситуация 3: Явявате се на интервю за работа, която наистина Ви интересува. Ни вест, ни кост от компанията повече от месец.

 

Поколението Х вижда: Обичаен процес по подбор на персонал, или поне така се правеше, когато ние си търсихме работа.

 

„Игреците“ мислят: Шокиращо груба и обезкуражаваща реакция от страна на компанията. Очаквам честа обратна връзка относно статуса си. Ако не я получа, търся другаде.

 

Сега вече мога да Ви кажа какъв е изводът от тази книга − влезте в мрежата и създайте живот, който Ви удовлетворява.

 

Вземете „В мрежата: ръководство за блестяща кариера“ от книжарницата на M3 College и винаги се допитвайте до нея при нужда. Книгата се разпространява в България благодарение на Издателство „Изток-Запад“.

« Обратно