Всички ли сме уникални?

Всички ли сме уникални?

Автор на ревю:  Георги Тошев

10 март 2014 Рі.

„Какъв е човекът, определян като потребител в модерния свят?“ е въпрос, касаещ всеки маркетолог, мениджър, публицист и философ в последните две десетилетия. Още в заглавието на поредния си бестселър „Всички сме уникални“ Сет Годин дава един, на пръв поглед, кратък отговор, зад който обаче се крие изцяло нова вселена на отношение към клиента.

 

В компактния си размер книгата, която се разпространява в България благодарение на ИК Locus, анализира основите на обществото, в което живеем, как те биват разклащани и заменяни с нови, ако се сметнат за нефункционални.

 

Още в училище младите умове са подтиквани към комформизъм. Напълно изградените в този дух човешки характери пасват идеално в пъзела на работния свят. А той е създаден да използва тези „стандартизирани“ хора, защото, подобно на продукти на поточна линия, те са предвидими и съответно лесни за контрол.

 

Корпорациите упражняват по-голям контрол над хората, отколкото бихме искали да признаем. Самото определение „масов пазар“ е следствие от необходимостта по време на индустриалната революция компаниите да произвеждат един продукт за всички на възможно най-ниска цена. Още тогава вероятно потребителите са имали различни нужди, но им е липсвал начин да ги покажат.

 

Днес, в света на бързите комуникации, всеки може да се свърже с хора с подобни интереси. Тези „племена“, както ги нарича авторът, могат да упражнят много по-голям контрол върху компаниите в търсене на персонализирани продукти. Възможността за избор – това според Годин характеризира хората като „богати“.


Компаниите също могат да извлекат дивиденти от променящата се ситуация – по същия начин, както са го правели от началото на индустриализацията. Нима повечето компании гиганти не са навлезли на пазара с продукт, който е бил уникален за времето си? Същата тази движеща сила днес се оказва ключова за всеки бизнес. Тези, които се променят, са хората, които съставляват пазара. Потребителите на персонализирани продукти са „много по-вманиачени“ от своята уникалност – черта, която всеки маркетинг експерт вижда като златна мина.

 

Центърът, „нормалното“ са идеи, които все повече се размиват. При наличието на милиони компании и милиарди потребители откриването на единен стандарт е идея от миналото. Бъдещето, както Сет Годин обобщава, не се характеризира от масата, остават „Само племена, устремени към онези, които биха се присъединили към тях или биха ги укрепили, или да – биха им продавали“.

 

Книгата може да намерите в книжарницата на М3 College.

« Обратно