Кое прави свръхуспелите хора изключителни? Разберете в „Изключителните“ на Малкълм Гладуел

Кое прави свръхуспелите хора изключителни? Разберете в „Изключителните“ на Малкълм Гладуел

Автор на ревю:  Жасмина Гевезиева

25 февруари 2014 Рі.

„Изключителните“ е бестселър на „Ню Йорк Таймс“. Книгата седмици наред беше под номер едно в раздела „Бизнес книги“, като в момента се намира на пето място.

Гладуел развива своя теория за успеха на постигналите изключителни резултати личности. Защо някои водят живот за пример, докато други никога не съумяват да разгърнат потенциала си? И не на последно място – кое прави една работа удовлетворяваща?

Разгледан е подробно пътят до върха на иноватори като Стив Джобс, Бил Гейтс и „Бийтълс“.
За целта са използвани социологически, културно-исторически и поколенчески анализи и всичко това е поднесено по увлекателен и лесен за възприемане начин.

 „Успехът също така не е просто резултат от решения, които вземаме сами, и усилия, които полагаме самостоятелно. Успехът е по-скоро дар. Успелите са тези, на които са били предоставени възможности – и които са имали силата и присъствието на духа да ги оползотворят.“

 

Как да получите повече възможности в живота си? Прочетете в книгата.

 

Отзиви

„Предизвиквайки приетата за чиста монета теория за „самонаправилия се човек“, Гладуел отстоява демократичното убеждение, че суперзвездите не се появяват от нищото, изгряващи благодарение на гения и таланта си. Те неизменно са облагодетелствани от скритите предимства и необикновените възможности, както и от културното наследство, които им помагат да се научат да работят здравата и да оставят диря в света по начин, по който другите не могат.“ Разглеждайки живота на редица прочути хора от Моцарт до Бил Гейтс, той изгражда убедителна теория за това как успешните хора съумяват да обяздват прилива на появилите се възможности. „Някои ги заслужават, други – не, някой ги спечелват, при други е чист късмет“ Washington Post.

 

За автора: Журналистът Малкълм Гладуел е роден през 1963 г. във Великобритания, отраснал е в Канада, живее в Ню Йорк. 
От 1996 пише за „Ню Йоркър“. През 2005 влиза в класацията на 100-те най-влиятелни личности на списание „Тайм“.


Двете му издадени досега книги „Повратна точка: Как малките неща могат да доведат до големи промени“ и „Проблясък: Силата да мислиш, без да се замисляш“ фигурират в списъка на най-добре продаваните заглавия на „Ню Йорк Таймc“.

« Обратно