„Повратната точка. Как малките неща могат да доведат до големи промени” – Малкълм Гладуел

„Повратната точка. Как малките неща могат да доведат до големи промени” – Малкълм Гладуел

Автор на ревю:  Цветомира Филипова

22 ноември 2013 Рі.

През 80-те години на XX в. нюйоркското метро не било никак привлекателно – влаковете и гарите били покрити с графити. Случаите на грабежи и убийства били ежедневие. Мястото било притегателно за бездомни, джебчии и гратисчии.

Огромната промяна започва с нещо незначително – премахване на графитите. Няколко години по-късно престъпността рязко спада, няма изрисувани влакове и всеки се вози с билет.

Как малките нарушения срещу качествата на живота имат критично значение за справяне с  грабежите?


В своята книга Малкълм Гладуел разказва подробно за избухването на Американската революция, престъпленията в метрото, създаването на „Улица Сезам“ и конкурентното детско предаване „Загадките на Блу“, манията по обувките Hush Puppies, разпространение на тютюнопушенето сред подрастващите – интересни примери, свързани с поведенческите модели и възприятия на хората.


Всички описани събития се разпространяват като епидемии – бързо, сред много хора, на голяма площ. Авторът открива прилика в зараждането и затихването на истинските епидемии с вирусните идеи.


Всеки, който иска да наложи даден продукт, идея или послание повече от успешно, трябва да познава основните принципи за зараждане на епидемия. В днешната епоха на масови комуникации и рекламни кампании нещо малко като мълвата може да преобърне бизнеси и потребителските очаквания.

 

Първият отговор за успех се крие в хората. Има 3 основни типа хора, които могат да помогнат за създаване на епидемия:
„Свързващите хора“, които сближават света и имат необикновена дарба да печелят приятели.
„Знаещите хора“, които притежават огромно количество информация и социални умения, необходимо за зараждане на епидемия.
„Продаващите хора“, тези, които знаят какво искат клиентите и как да им го предложат.

 

За една успешна кампания трябва да разчитаме на такъв тип хора, а как да ги използваме правилно е разказано чрез много примери в книгата.

 

Вторият отговор се крие в средата, която обитаваме, или контекста на посланието. Съществуват силни и слаби ситуации. Много често маркетолози или други специалисти не се съобразяват с този важен фактор. В книгата е доказано, че мислите и убежденията играят по-малка роля, отколкото ситуацията, в която се намираме.

 

Книгата извежда 2 основни поуки:
 - Трябва да съсредоточим усилията си върху постижимото – малко на брой, но ключови неща.
 - Светът често противоречи на интуицията – трябва да подлагаме собствената си интуиция на проверка, за да стигнем до истината.

 

Малкъм Гладуел впечатлява с детайлни проучвания на човешкото мислене и принципи. На тази база са обяснени работещи рекламни модели и кампании.
Важно е да запомним, че успешните послания не са тези, които се помнят, а тези, които предизвикват действие.

 

Друга популярна книга на Малкълм Гладуел, която препоръчваме, е „Изключителните“. И двете можете да намерите в книжарницата на M3 College.

« Обратно