„Ефектът Медичи“ – книга за иновациите и креативните идеи

„Ефектът Медичи“ – книга за иновациите и креативните идеи

Автор на ревю:  Милена Великова

18 февруари 2013 Рі.

Авторът Франс Йохансон споделя идеята, че когато навлезете в пресечната точка на области, дисциплини и култури, можете да комбинирате съществуващи концепции в огромен брой необикновени нови идеи.


Неговата препратка е към епохата на Ренесанса, когато Флоренция се превръща в епицентър на взрив от творчество. Благодарение на фамилията Медичи и няколко други като нея, скулптори, учени, поети, философи, финансисти, художници и архитекти се намират един друг, учат се един от друг и премахват бариерите между дисциплините и културите.


Авторът разказва как всеки екип, всяка организация може да създаде ефекта „Медичи“, като събере заедно различни дисциплини и култури и като търси местата, където те се свързват.


Пресечните иновации променят света със скокове в нови посоки. Те не изискват толкова много експертност и могат да се създават от хора, от които най-малко очаквате. Различните дисциплини и култури предизвикват в съзнанието ни верига от асоциации. Те позволяват бързо да преминаваме от анализ към действие. Асоциативните бариери обаче възпрепятстват развитието на креативността и точно затова разрушаването им е първото предизвикателство, пред което се изправяме, когато търсим пресечната точка.


Как да намерим Пресечната точка и да разберем силата й, за да създадем необикновени идеи? Как свързването на области, за които си мислим, че нямат нищо общо помежду си, генерират забележителни иновативни действия?


Книгата „Ефектът Медичи“ дава отговорите и вече е налична и в книжарницата на M3 College.

 

« Обратно