„Залезът на рекламата и възходът на пъблик рилейшънс“ – Ал Рийс и Лаура Рийс

„Залезът на рекламата и възходът на пъблик рилейшънс“ – Ал Рийс и Лаура Рийс

12 декември 2012 Рі.

Една от най-популярните реклами – „К’во става?“ (Wassup) на Budweizer, печели повече награди от всяка друга в историята на рекламата, включително и Голямата награда за телевизия в Кан. Компанията за бира обаче регистрира по-малко и по-малко продажби въпреки рекламните й успехи. Защо?

 

Рекламата е изкуство. Тя няма никаква връзка с продажбите. Като включите комерсиални съображения, вие всъщност омърсявате творческия процес.

 

Книгата е пълна с подобни примери, които изненадват читателя с несъответствието между рекламна изобретателност и комерсиален успех.

 

Погледът на рекламата винаги е бил насочен към потребителя. В последните десетина години обаче потребителят е повече от наясно с този поглед и старателно го избягва. Старите рекламни трикове са вече широко познати на публиката и вместо да имат положителен ефект, те биват разкодирани от потребителите и рикушират обратно в брандовете вместо в тяхната цел.

 

Промяната на общественото мнение се постига без знанието му, ето защо ПР измества рекламата. Брандовете започват да се нуждаят от представителни лица, ненатрапчиви ПР кампании и събития. И така малко по малко рекламата се превръща в творческа фикция, докато ПР се настанява удобно на мястото й като една комерсиална реалност.

 

Ал Рийс и Лаура Рийс, баща и дъщеря, заедно написват книгата „Залезът на рекламата и възходът на пъблик рилейшънс“. Те са експерти с дългогодишен опит, а съвместната им работа по книгата дава на нас, читателите, наистина богат спектър от ценни наблюдения, изводи и прогнози за развитието на комуникациите.

« Обратно