"Бащата на манипулацията"

"Бащата на манипулацията"

Автор на ревю:  Теодор Георгиев

26 ноември 2012 Рі.

Лари Тай е човекът, амбициозно гмурнал се в биографията на удивителния Едуард Бернайс, „виновник“ за оформянето на професията PR като такава, каквато я познаваме днес. Авторът използва живота на Бернайс като призма, за да разгледа еволюцията на занаята „Връзки с обществеността“ и да покаже по какъв начин тази професия успява да си извоюва толкова важна, понякога дори коварна, роля в САЩ.

 

Завещаните от Бернайс записки, разкриващи в детайли кампании, по които е работил, носят най-ценното в тази книга, а именно нещо повече от бегъл поглед зад кулисите на големите PR манипулации. Използвайки тези записки и други биографични източници, Лари Тай разказва за работата на Бернайс с големи корпорации („Американ Табако“), в президентски кампании (К. Куулидж) и дори свалянето на правителството на Гватемала.

 

Чрез идеите на чичо си Зигмунд Фройд и прилагането им в комерсиалната среда той продава начин на поведение и дава отличен пример на последователите си как се моделира общественото мнение в нашата култура.

 

Особено интересен е примерът, който касае и личния му живот, а именно бракът му с Дорис Флейшман. При регистрацията в хотел Waldorff Едуард убеждава Дорис да използва бащиното си име, като по този начин предизвиква сензация в медийното пространство.

 

През 1922 г. определено не е било характерно жена да запази бащиното си име, а за капак на всичко семейство Бернайс/Флейшман го правят именно в един от хотелите с най-консервативни традиции.

 

Бернайс е и PR консултант на този хотел и добре знае, че всяка новина ще бъде съобщена в медиите. В случая новината е за младо семейство, което наема апартамент, току-що освободен от краля и кралицата на Белгия, и се регистрира като „'Едуард Л. Бернайс и съпругата му Дорис Е. Флейшман“'.

 

Резултатът е положителен за клиента му, който подкрепя едно от най-модерните за това време движения – феминисткото движение.

 

Тази книга заслужава специално внимание от всеки почитател на PR, защото колкото и пъти човек да препрочете биографията на Бернайс, винаги ще намери нещо, което е убягнало от погледа му и би преобърнало възприятието му за света с краката нагоре.

 

« Обратно