„ПР Практика: Работа с агенция“

„ПР Практика: Работа с агенция“

Автор на ревю:  Денина Мартинова

27 юли 2012 Рі.

„ПР Практика: Работа с агенция” е една от най-скоро излезлите книги за ПР на българския пазар. Нейният автор – д-р Александър Христов, има богат академичен и практически опит в областта на комуникациите както като ръководител на вътрешен отдел, така и като директор в агенция. Това го прави експерт, който да дискутира и дава наставления по темата, на които аз лично бих се доверила. След прочита на книгата уверено мога да кажа, че тя е чудесен ПР ориентир, от който по достъпен начин читателят извлича много полезна и приложима информация.

 

„ПР Практика: Работа с агенция” е своеобразен пътеводител, който разглежда различните видове ПР агенции, техните плюсове и минуси, както и какви очаквания да имаме от тях. Заглавието само по себе си разкрива основната идея на четивото: да се предостави средство-помощник на хората, които по някакъв начин са били, са или ще бъдат в допир с такива агенции.

 

Хубавото на книгата е, че обхваща голям диапазон от хора: от студенти, през работещи в областта до такива, възнамеряващи да ползват ПР услуги.  В нея също се разисква дилемата агенция или вътрешен ПР отдел да предпочетем. Отделено е внимание на порочните практики в сферата и от какво е добре да се пазим. Общо взето, все полезни и крайно практически неща.

 

След като в края на 2006 преподавателят по ПР в департамент „Масови комуникации” на НБУ и управител на ROI Communications доц. Десислава Бошнакова провежда изследване, става ясно, че голяма част от хората в България не са наясно какво всъщност е ПР и какви са ползите от него. Книгата на д-р Александър Христов очевидно няма за основна цел да обяснява подобни неща. Въпреки това „помагалото” съумява да постигне този ефект, докато умело и описателно предоставя лесно приложима информация и съвети.

 

Книгата на д-р Христов, макар кратка, е съдържателна и богата на полезни материали. Написана е на изключително достъпен език. Много ми допаднаха и обикновените житейски примери и сравнения. По този начин максимално се опростява казаното и е много по-лесно за разбиране, което е особено важно за хората, които не са наясно с тази материя.

 

Специално място е отделено и на няколко представители на водещи агенции в България, което я прави още по-практически насочена и реална. Обособените специални колонки със съвети и препоръки са също много полезни. Чрез тях сякаш се онагледява и конкретизира цялата информация.

 

Впечатлиха ме и няколкото оставени накрая празни странички за бележки на читателя. Това решение според мен е показателно за качеството на книгата и замисъла зад нея – да бъде и в детайлите полезна на своите читатели.

 

Книгата „ПР Практика: Работа с агенция” бих определила като директна и конкретна. Тя дава точни наставления през призмата на човека с богат опит зад гърба си, което я прави наистина ценна. Кратките интервюта с представители на различни агенции правят картината още по-цялостна.

 

Моят съвет е: прочетете и споделете впечатленията си! Сигурна съм, че ще я препоръчате точно както направих аз!

 

 

Книгата „ПР Практика: Работа с агенция” е достъпна в библиотеката на M3 College, а можете и да си я закупите от нашата книжарница.

« Обратно